Et solid år nærmer seg slutten

Selv med en noe turbulent slutt på året med sviktende oljepriser og en viss uro i økonomien, går 2014 over i historien som et av de bedre årene i byggenæringen totalt sett. Og 2015 ser slett ikke så verst ut heller.

For det er slik at Norge er fortsatt må sies å være i en særstilling i Europa. Omsetningen innen bygg og anlegg vil i 2014 ende på rundt 370 milliarder kroner i Norge. Innen anlegg peker alle piler oppover, hvor vi vil se en solid vekst også neste år. Det har vært et bra nivå innen bygg, og vi håper også boligmarkedet vil ta seg noe opp fremover. Det ble bygd for få boliger i 2014 i forhold til behovet.

Med rekordlavt rentenivå, lav arbeidsledighet og en generell sterk økonomi burde det også bli mange lyspunkt også neste år. Det vil bli nok å gjøre innen infrastrukturutbygging, og om markedet skulle stoppe mer opp en hva prognosene nå skulle tilsi, vil regjeringen komme med verktøykassa og øke på med prosjekter innen både anlegg og bygg. Innen næringsbygg vil også de aller fleste planlagte prosjekter bli fullført – for det er ikke slik at denne delen av markedet stopper helt opp selv om det skulle bli en noe trangere økonomi for noen. Et lavt rentenivå vil selvsagt også øke investeringslysten for mange virksomheter.

Om vi skulle se et ytterligere kraftig fall i både oljepris og aktivitet i denne sektoren, vil det kunne få større konsekvenser for resten av fastlandsøkonomien. Men slik det ser ut nå, burde 2015 tegne bra for næringen vår.

Selv om det nå nærmer seg julefeiring og et nytt år, vil ikke Byggeindustrien ta ferie. Bygg.no vil bli oppdatert gjennom hele høytiden. Har du et tips - send en mail til redaksjonen.

Vi i Byggeindustrien ønsker alle våre lesere og samarbeidspartnere en riktig god og fredfull jul.