Hvordan vil Norge se ut i 2040?

7 millioner – det er headingen for NHOs årskonferanse i januar – som er viet temaet rundt det byggende Norge. Hvordan skal vi få bygget opp infrastrukturen og boliger nok til møte et Norge i 2040 – som sannsynligvis da vil ha sju millioner innbyggere?

NHOs årskonferanse er arenaen hvor makteliten samles – og er virkelig med på å sette dagsorden. Og temaet i år vil ta opp noen av kjerneoppgavene byggenæringen står overfor – hvordan vi skal ruste opp Norge til å møte fremtidens krav og behov.

Vi har en kraftig befolkningsvekst i Norge – og vi har ikke bygget opp verken infrastruktur eller nok boliger for å møtte dette behovet. Dermed er det helt klart sentrale problemstillinger som skal reises på denne viktige møteplassen – og dette er jo også noe byggenæringen selv har vært opptatt av i lengre tid; vi må bli flinkere til å planlegge, bygge opp en viktig infrastruktur og deretter etablere levedyktige boområder rundt de gode kollektivknutepunktene.

Når dagens 15-åringer fyller 40 år vil Norge ha vært gjennom en enorm utvikling – og vil telle rundt sju millioner mennesker, om de mest offensive kalkylene slår til. Om vi ikke har forberedt oss grundig, vil det bli enorme utfordringer – spesielt i de store byregionene.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er helt klar på at vi med dagens tempo i boligbyggingen ikke er i nærheten av å bygge nok for å holde tritt med behovet. Hun mener vi årlig må bygge 37.000 boliger - i år bygger vi 25.000. For å nå målet må vi derfor bygge en by på størrelse med Fredrikstad hvert år. Da må det skje noe med både evnen til planlegging og gjennomføring. Og utfordringene er selvsagt størst i pressområdene.

Forhåpentligvis vil det på konferansen komme opp spennende elementer både rundt behovene for flere boliger, mer moderne infrastruktur og mer effektiv forvaltning. I det minste kan vi håpe på at utfordringene rundt fremtidens Norge kan vekke de som virkelig kan sette makt bak kravene om mer visjonære planer og bedre gjennomføringsevne.