OL-bråk innad i Høyre

Onsdag skal Høyres stortingsgruppe diskutere en eventuell statsgaranti for et OL i Oslo i 2022. Mens spådommene går mot et OL-ja, skal stadig flere krefter i Høyre jobbe for et nei.

Klasekampen skriver at OL-motstanderne i Høyre frykter bråk på regjeringsplan om partiet går inn for å støtte en statsgaranti. Årsaken til dette er at både regjeringskollega Frp og flere innad i partiet går mot OL.

Etter hva Klassekampen erfarer, vil møtet ende med at et flertall av partiets stortingsgruppe stiller seg bak planene, men flere frykter at det vil føre til at partiet må betale en høy politisk pris.

– Ikke klokt

– Jeg tror ikke det er klokt å presse gjennom en sak flertallet av folket ikke ønsker seg, som vår regjeringspartner er sterk motstandere av. Det er usikkert hva stortingsflertallet egentlig mener, og vi vet ikke egentlig hva prislappen vil ende på, sier stortingsrepresentant Arve Kambe. Han mener at OL-saken ikke bør bli den første saken der et av regjeringspartiene tar dissens.

Ifølge Klassekampen er motstanden mot OL i partiet størst i Nord-Norge og på Vestlandet.

– Jeg opplever null engasjement for OL i mitt hjemfylke Haugesund. Det er nesten ingen som åpent sier at de vil bruke penger på dette, og jeg har aldri fått så mye støtte som da jeg gikk ut og sa nei, sier Sveinung Stensland.

Hjort har snudd

Det styrker ikke ja-sidens sak at Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort, en av Erna Solbergs viktigste støttespillere i Nord-Norge, nå har snudd og sier nei til OL.

Hjort vakte oppsikt da han var positiv til OL i Oslo, selv etter at hans egen hjemby Tromsø ble dumpet, men nå har han ombestemt seg.

– Jeg har vært opptatt av at vi i nord ikke skal oppfattes som sure og hevngjerrige. Vi ville ha OL i Tromsø, sånn ble det ikke, men da måtte ikke vår oppgave være å kjempe mot OL i Oslo. Jeg sa da at under visse forutsetninger kunne jeg se for meg et Oslo-OL. Slik det har utviklet seg, slår ikke forutsetningene inn. Jeg er nå motstander av Oslo-OL, sier Hjort til Dagsavisen.

Det betyr at hele Nord-Norge-benken til Høyre er imot OL. De krever nå i et opprop at de nordnorske fylkene får stemme etter egen overbevisning når saken kommer opp for Stortinget.

Med et Frp som har et landsmøte-nei å forholde seg til, kan Høyre bli avhengig av Arbeiderpartiet for å få støtte for en statsgaranti i Stortinget. Ap vil på sin side avvente Høyres behandling av saken før de bestemmer seg, men også innad i Ap er det stor uenighet.

Frp-opprør

I Frp skal det være frustrasjon over landsmøtevedtaket om å si nei til Oslo-OL, og nestleder Per Sandberg sier til Dagens Næringsliv av vedtaket var «uklokt». Til Bergens Tidende sier Frank Willy Djupvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane Frp, at Frp bør gå ut av regjeringen hvis Høyre presser fram en norsk-OL-søknad.

– Sier Høyres stortingsgruppe ja, vil vi fremme en sak til landsstyret om at Frp må gjøre en ny vurdering av regjeringssamarbeidet med Høyre, sier Djupvik til avisen.

Tirsdag kom det fram i en meningsmåling i Dagbladet at det er flertall for et OL i befolkningen hvis kostnadene kuttes betydelig og anleggene fra Lillehammer-OL blir brukt på nytt.