Jan Moksnes mottar en meget fortjent Kongens fortjenstmedalje fra ordføreren i Stavanger, Christine Sagen Helgø. (Foto: Kværner)

Kongens Fortjenestmedalje til Jan Moksnes

Søndag kveld kunne Jan Moksnes motta en meget fortjent Kongens fortjenstmedalje fra ordføreren i Stavanger, Christine Sagen Helgø.

Utdelingen skjedde naturlig nok på et arrangement i Skråtårnet i Hinna Park i Stavanger, stedet som på mange måter definerer olje-Norge.

Jan Moksnes var en meget sentral person i utbyggingen av de mange betongplattformene på 1980- og 1990-tallet, som nå bidrar til å fylle statskassen med midler

Moksnes startet sin karriere i 1960 i Noteby, hvor han jobbet innen betongmaterialteknologi. Han flyttet senere til andre ledende stillinger i bransjen, men betong har alltid stått hans hjerte nærmest.

Hans første kontakt med offshoreindustrien var som leder for Noteby under byggingen av kaien i Jåttåvågen, hvor totalt 15 betongunderstellplattformer har blitt bygget. Det hele startet med Ekofisktanken, og slutter med Heidrun og Troll.

På midten av 1970-tallet startet Moksnes å jobbe for Norwegian Contractors, forløperen til Kværners betongforretningsområde. Her ble han aktivt involvert i alle aspekter av kompliserte betongkonstruksjoner og materialteknologi. Han har hatt stillinger som prosjektleder, anleggsleder og til slutt adm. dir. i NC, som i sin tid var Norges største entreprenør mål etter omsetning.

Fra 1970 til 1990-tallet fikk Norge en ledende internasjonal posisjon innen betongteknologi ikke minst gjennom utviklingen av høyfast betong som byggemateriale. Jan Moksnes var meget sentral i dette dette arbeidet, og en sterk brobygger mellom leverandører, forskningsinstitusjoner og byggenæringen. Store plattformer som Draugen, Troll og Heidrun kunne ikke ha blitt bygget hadde det ikke vært for fremskrittet som ble gjort innen i betongteknologi på denne tiden.

Jan Moksnes har mer enn 50 publikasjoner bak seg. Han har mottatt flere prestisjetunge priser for sitt arbeid, blant annet Freyssinet-medaljen, Albert Caquot-medaljen, og han ble tildelt EBAs (Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg) første hederspris. Han er medlem av Royal Academy of Engineering i London, og har vært en aktiv medlem av Norsk Betongforening i mange år.

Kongens fortjenstmedalje ble stiftet av Kong Haakon VII i 1908. Den er gitt som "belønning for tjeneste innen kunst, vitenskap og næringsliv, og for fremragende offentlig tjeneste".