Hvor går boligmarkedet?

Det er det vel egentlig ingen som vet – og det er ikke sikkert man skal høre for mye på de såkalte ekspertene som kommer med de mest bastante ytringene. Det er ikke lenge siden enkelte så for seg et krakk i boligmarkedet og at det i hvert fall på noe sikt skulle et godt stykke ned.

Situasjonen i dagens boligmarked er i hovedsak preget av stor optimisme. Selv i en stille måned som juli ble det en økning i prisene, riktignok på kun 0,1 prosent – men dette sier likevel en god del om tendensen.

Jeg har full forståelse for at mange boligkjøpere, og spesielt førstegangsetablerere, sliter med å orientere seg i boligmarkedet. Bør man kjøpe eller bør man vente? Det finnes ingen fasitsvar på dette, men jeg tror ikke de som ventet med å kjøpe i fjor høst, da enkelte så for seg den store nedgangen, er spesielt fornøyde med mange av rådene de fikk den gang.

Siden høsten 2013 har det stort sett gått oppover igjen, etter en liten korreksjon, og det kan se ut til at årets høst blir meget oppløftende for dem som går med salgsplaner. Boligprisene er nå 2,6 prosent høyere enn i juli 2013, og vi har hatt seks måneder på rad med sesongkorrigert vekst.

Boligmarkedet er i stor grad styrt av håp eller frykt for fremtiden. Er det mange grå skyer på horisonten, eller om man bare så vidt snakker om at det kan komme dårligere tider, kan det få prisene til å gå nedover. Den samme tendensen er det motsatt vei - om man ser for seg lysere tider – uten at det reelle markedet eller boligbehovet endrer seg nevneverdig. Vi har nå ikke den helt store forskjellen i boligbehovet enn hva vi så for ett år siden, men markedet har skiftet helt. I fjor høst snakket man mye om problemer med kapitalkravene og utlånspraksisen til bankene, noe som helt klart påvirket interessen i markedet – kanskje også mer enn forventet.

Det finnes ingen fasitsvar, og det finnes ingen eksperter som kan si hvor markedet går, i hvert fall ikke på noe sikt. Det er så mange ulike variabler som spiller inn at det nærmest blir en umulig oppgave. Men en god regel er å kjøpe når man virkelig har behov for en bolig og man finner et sted man ønsker å bo over en lengre periode, og selvsagt ikke kjøpe for dyrt - rentene kommer til å stige på et eller annet tidspunkt.

Neste uke legges igangsettings- og salgstallene fra Boligprosentene frem. Det skal bli spennende å se utviklingen innen nyboligmarkedet. En ting er prisene på bruktboligene – noe annet er nybyggingstakten. Denne har hatt en dalende kurve de siste månedene. Vi får håpe trenden snur og at det bygges flere boliger. Slik takten er nå dekker vi ikke inn behovet – noe som selvsagt fører til et ekstra press på totalmarkedet.