Bygg og anlegg taper terreng

Nå er tallene til førsteinntaket for den videregående opplæringen for skoleåret 2014/2015 klare. Dessverre er bygg- og anleggsteknikk den store taperen i denne oversikten.

Søkningen til bygg- og anleggsfag har hatt en negativ trend de senere årene, og denne utviklingen fortsetter. Oversikten viser at søkningen i bygg- og anleggsteknikk har sunket med hele 16 prosent. Dette er alarmerende og et varsku både til næringen og samfunnet generelt.

Den største økningen i søkertallene er det studiespesialisering som har, og det er derfor klart at det er håndverksfagene som stadig taper terreng. Fortsetter denne utviklingen vil vi få en alvorlig utfordring med rekrutteringen til byggenæringen. Situasjonen er allerede i dag særedels vanskelig mange steder, og dette ser ikke ut til å bedre seg med denne utviklingen – heller tvert om. Om ikke noe skjer med samfunnsutviklingen kan vi komme til å bli en nasjon uten håndverkere – og kan i hovedsak måtte basere oss på import av denne typen arbeidskraft.

Vi skal heller ikke glemme at blant de som nå søker seg til bygg- og anleggsteknikk er det erfaringsmessig mange som vil falle fra i undervisningsløpet, og tallet på de som blir eksaminert ut vil derfor bli lavere enn de som starter på utdanningen.

Vi kan fremover få en betydelig utfordring med å kunne utføre den videre byggingen av landet som må til og mye nyttig kompetanse kan forsvinne på veien.

Vi må passe på at ikke absolutt alle skal gå lange utdanningsløp. Vi trenger helt klart mange med lange og gode utdanninger, men det er også viktig å utdanne praktikerne – de som skal gjøre jobben ute på byggeplassene. Regjeringen Solberg har tidligere signalisert at de vil prioritere håndverksfagene. Vi håper disse siste tallene vil bli en vekker og at man setter inn tiltak for å øke statusen for håndverksfagene. Man må få til en samfunnsdreining der flere unge igjen kan være stolte av å utdanne seg til praktiske yrker.