Slottet er et av de mange byggene med stor symbolverdi som Statsbygg forvalter. Arkivfoto

Terrortrussel mot Norge Statsbygg: - Er ekstra årvåkne

Samtlige politidistrikter har allerede styrket beredskapen i frykt for et terrorangrep mot Norge i løpet av få dager. Statsbygg, som forvalter en rekke symbolske statlige bygninger, uttaler at de vil forholde seg til politiet.

Statsbygg har ingen planer om å sette inn ekstra tiltak i forbindelse med terrortrusselen PST torsdag formiddag fortalte Norge om under en pressekonferanse i Oslo.

– Vi vil utvise ekstra årvåkenhet, men det viktigste for oss blir å følge de råd som politiet gir, og forholde oss til dem, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim til Byggeindustrien.

Ekstremister

Trusselen er ikke konkret, det er derfor vanskelig å gi råd til publikum, men justisminister Anders Anundsen ber folk være på vakt.

PST-sjef Benedicte Bjørnland orienterte torsdag om trusselen på en pressekonferanse sammen med Politidirektoratet og justisministeren.

– PST har flere ganger tidligere fått varsler om at ekstreme islamistiske grupper i Syria har til hensikt å gjennomføre terrorhandlinger i Norge. Slike varsler får vi ofte, men ofte viser de seg å ikke være riktige, sa Bjørnland.

Syria

– I denne saken ble imidlertid mistankene styrket tidlig. Det er mistanke om at en terrorhandling planlegges gjennomført i løpet av få dager, sier Bjørnland

Informasjonen går ut på at personer med tilknytning til islamistiske ekstremister i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre angrep mot Norge.

Bjørnland sier informasjonen er uspesifikk, men troverdig. PST vet ikke hvem som står bak, men det er snakk om personer som har deltatt i kamphandlinger i Syria. PST-sjefen sier videre at hun ikke kan utelukke at personene bak trusselen allerede er i Norge.

– Vi har kalt inn folk fra ferie og vil arbeide med å få bekreftet eller avkreftet informasjonen vi sitter med nå. Det er en tidsavgrenset trussel. Om det er snakk om fem dager eller ti dager er uklart for oss, legger hun til.

– Vær på vakt

PST-sjefen sier de så langt som mulig vil orientere offentligheten om utviklingen i saken, fordi de tror det kan bidra til å avverge terrorhandlingen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ber publikum være ekstra på vakt, og følge politiets instrukser.

– Samtidig er det viktig at vi ikke dømmer noen, påpekte han på pressekonferansen

Styrker beredskapen.

Samtlige politidistrikter har styrket beredskapen.

– Folk vil primært merke vår beredskap ved økt tilstedeværelse blant annet ved grenseoverganger, flyplasser og togstasjoner. Politiet vil være bevæpnet, sier fungerende politidirektør Vidar Refvik.

– Det er ikke rettet spesifikke trusler mot konkrete objekter eller personer, sier han.

Refvik understreker at truslene ikke er konkrete, og at det derfor er vanskelig å gi råd til publikum. Han sier samtlige politidistrikter iverksetter tiltak i henhold til planer som er lagt etter at trusselen ble kjent.