Tørre områder gir flere skogbranner i nord

Svært lite regn gir stor skogbrannfare i Midt- og Nord-Norge. Sør i landet fører derimot høye temperaturer til at brannvesenet må rykke ut til automatisk utløste brannalarmer – som får heteslag i varmen.

Brannvesenet har rykket ut til et titall skog- og lyngbranner flere steder i Norge lørdag.

De fleste skyldes mange lynnedslag, opplyser 110-sentralen Innlandet.

– Lynet herjer med oss, skriver sentralen på Twitter.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for lokal stor skogbrannfare i Nord-Trøndelag, Helgeland, Salten og Ofoten.

Trenger regn

Torsdag ble det satt varmerekord på 29 stasjoner i Nord-Trøndelag og nordover.

På Namsos lufthavn i Nord-Trøndelag ble det torsdag målt 32,6 grader. Det er høyeste temperatur i juli måned som er målt ved stasjonen som ble opprettet i 1968.

– Faren er ganske stor. Får vi ikke noe regn snart kan faren bli prekær. Det er knusktørr lyng i store deler av landet, og med kraftig torden og lyn er det farlig, sier vaktleder Arne Lien ved 110-sentralen i Trondheim til TV 2.

Statens skogbrannhelikopter er flyttet fra Kristiansand lufthavn til flyplassen på Værnes som følge av at de nordlige fylkene er mest utsatt.

Varmen utløser alarmer

Flere politidistrikt og brannvesen har innført forbud mot åpen ild utendørs.

De tørre og varme været fører ikke bare til skogbrannfare, men heller ikke brannalarmer tåler de høye temperaturene.

– Også lørdag har varmen utløst flere automatiske brannalarmer i distriktet. Totalt 15 stykker siden lørdag morgen, opplyser brannvesenet i Sør-Rogaland på Twitter.

Og om ikke det er varmen selv som utløser brannalarmene, så fører den til at mange er ute og griller i hagen.

Vestviken brannvesen i Drammen rykket lørdag ettermiddag ut til to meldinger om røykutvikling, men fant at «årsaken til røyken var heftig grilling».