«Smaragd-status» for 600 norske verneområder

Mer enn 600 norske nasjonalparker og andre verneområder kan få internasjonal vernestatus innenfor Emerald Network, som betyr «Smaragd-nettverket».

Miljødirektoratet foreslår at en rekke områder i Norge skal få dette spesielle vernet, og har nå bedt fylkesmennene om hjelp til å kvalitetssikre alle foreslåtte Emerald-områder i fylkene.

I de fleste fylkene er det foreslått mellom 20 og 50 Emerald-områder.

Forplikter

En offisiell godkjenning av norske Emerald-områder kan først skje på partsmøtet til Bernkonvensjonen i 2016. Dette vil innebære at Norge påtar seg internasjonale forpliktelser til å beskytte de arter og naturtyper som er grunnlaget for vernet av hvert enkelt område. Bernkonvensjonen er en folkerettslig forpliktende avtale som ble inngått i 1979 for å verne europeiske ville dyr og planter og deres leveområder.

Mange områder

I Nordland er tallet på foreslåtte verneområder 75, mens hele 100 forskjellige verneområder i dette fylket er berørt. Både der og i andre fylker består noen Emerald-områder av flere verneområder. Det foreslåtte Emerald-området Dovre i Oppland fylke består for eksempel av Dovre nasjonalpark, Kattuglehøi naturreservat, Vesle Hjerkinn landskapsvernområde og Veslehjerkinntjønnin naturreservat. Andre typer verneområder i nettverket er landskapsvernområder med dyrelivsfredning eller plantelivsfredning.

Oppdraget til fylkesmennene går blant annet ut på å vurdere om noen av de foreslåtte Emerald-områdene er lite egnet til å få slik status, og om det er andre verneområder som bør omfattes av Emerald Network, for å øke beskyttelsen av bestemte arter og naturtyper.

Kritisk vurdering

Miljødirektoratet opplyser at arbeidet med å etablere Emerald Network i Norge har pågått siden 2007. Utgangspunktet er en utredning som viste at 132 arter og 45 naturtyper på de europeiske listene er relevante for Norge.

Etter råd fra daværende Direktoratet for naturforvaltning meldte Miljøverndepartementet i 2013 inn 833 verneområder med et samlet areal på cirka 43.000 kvadratkilometer som kandidater til nettverket. Alle de største nasjonalparkene på Norges fastland inngår i forslaget og utgjør mesteparten av arealet.

Ikke godt nok

Det norske forslaget er vurdert av det europeiske miljøbyrået (EEA) på vegne av Europarådet. Resultatene ble drøftet på et seminar i juni 2013. Der var konklusjonen at de norske kandidatområdene ikke ga god nok beskyttelse for mange av de aktuelle artene og naturtypene.

Miljødirektoratet arbeider derfor nå med et prosjekt for å evaluere hva som skal til for at det norske nettverket skal bli tilstrekkelig til å ta vare på artene.

Oppdraget til fylkesmennene er en del av denne evalueringen. (©NTB)