Norsk Reiselivsmuseum. Foto: Statsbygg

Gammel surmelk blir mose på nye vegger

Hjemmelagd mose skal gi reiselivsmuseet i Balestrand grønn drakt.

- For å få mosen til å gro raskt har vi laget en blanding av oppmalte lokale mosesorter, yoghurt/surmelk, øl, sirup og sukker etter oppskrift på såkalt mosegraffiti, sier prosjektleder i Statsbygg, Nils Øyvind Bø.

Kulturdepartementet har gitt Statsbygg oppdraget med å bygge et nytt reiselivsmuseum i Balestrand i Sogn og Fjordane. Bygget er om lag 1800 kvadratmeter, og rommer utstillingsareal, auditorium, magasin, kontor, kafé og resepsjon.

Utformingen av Reiselivsmuseet har tatt utgangspunkt i ønsket om å kombinere museumsopplevelsen med opplevelsen av norsk natur. Hovedideen er å benytte fjellet aktivt i museets arkitektur. Bygget er saget inn i en fjellknaus og veggene er det glattsaga fjellet av granittisk gneis. Bæreveggene er også skjært ut av fjellet, og de er synlige i publikums- og utstillingsarealene. Fasaden er dekket med ulike betongelement, og det skal gro mose på de med grovest struktur.

- Vi har ikke så mye erfaring med mosegraffiti i Norge. Arkitektens inspirasjon kommer blant annet fra Island, hvor rådhuset i Reykjavik delvis har mosekledte yttervegger, sier Bø. I tillegg til ønsket om å ha en fasade som gjenspeiler den lokale naturen, er mose særdeles vedlikeholdsvennlig og kostnadsbesparende.

Reiselivsmuseet skal formidle norsk reiselivshistorie fra starten av 1800-tallet og frem til i dag. Det gjøres nå klart for innflytting og innredning av utstillinger. Åpning er planlagt i mai 2015. Da forhåpentligvis med en flott mosevegg.

- Vi håper det begynner å gro fin mose på veggen i løpet av to til tre måneder, sier en spent prosjektleder.

Sirup kan blandes inn for å få blandingen til å feste på underlaget. Dusj forsiktig med litt vann i de tørre perioder i etableringsfasen. Mose vokser best på skyggesiden.

Arkitekt er Askim&Lantto.