Kjenner vi igjen næringen om ti år?

Vi vet nå alle at tilstanden ikke er slik den burde være i deler av byggenæringen. Arbeidslivskriminalitet og svart arbeid skaper store utfordringer. Nå kjenner vi til problemet, og at noe må gjøres. Tas ikke de riktige grep er jeg ikke alene om å frykte at vi om ti år ikke vil kjenne igjen næringen vår.

Det var rekorddeltakelse på BNLs åpne møte i forkant av generalforsamlingen torsdag - temaet var arbeidslivskriminalitet. For ett år siden sto byggmester Åsmund Østvold på talerstolen og fortalte om utfordringen han møtte i næringen. Dette fikk forsamlingen til å våkne. I løpet av det siste året har mye skjedd, og vi har fått dokumentert utfordringene som står i kø. Nå er det tid for handling.

Det var mange gledelige signaler fra politi og påtalemyndighet, med riksadvokat Tor-Aksel Busch i spissen. De vil sette inn ressurser for å ta de kriminelle elementene, og lovet å komme tilbake i høst eller tidlig på nyåret med resultater fra arbeidet.

Men om de skal få til dette er det viktig at næringen selv også tar grep. Myndighetene kan ikke vinne denne kampen alene. Det er næringens aktører som sysselsetter mange av disse kriminelle virksomhetene. De er hver dag å finne på mange av landets byggeplasser. Det er faktisk ikke nok å snakke om dette på konferanser og generalforsamlinger. Det eneste som nytter er handling i hverdagen.

Det er ikke store detektivarbeidet som skal til for å finne uheldige sitasjoner på en byggeplass nær sagt i alle større byer. For det er slik at næringen ikke har gjort nok så langt – det finnes for mange uheldige eksempler. Næringen må bli enda flinkere, eller så vil ikke dette arbeidet lykkes. Det ble fortalt om flere dagsferske episoder fra landets byggeplasser på generalformslingen torsdag, også fra foreningens medlemsvirksomheter. Slik kan vi ikke fortsette. De store byggherrene og entreprenørene må tenke seg nøye om hvordan de skal agere og om de sjekker godt nok hvem som kommer inn på byggeplassene. Det er dessverre ikke godt nok slik det er nå.

Vi må få på plass bedre virkemidler enn vi har i dag. Men vi må begynne med oss selv. Gjør vi det vi kan, eller er det alle andre som må skjerpe seg? Vi må sørge for å sette en stopper for at den norske byggenæringen ikke utvikler seg til å bli frimakred for kriminelle. Det kan skje om man ikke tar grep nå.