Rogaland herjet av brann

Brannvesenet har kontroll på brannen sør for Eidsvatnet i Lund kommune i Rogaland. Samtidig deltar 70 mannskaper i slukkingen av gress- og lyngbrannen på Edlandsfjellet i Gjesdal kommune.

Mens store ekstramannskaper var satt inn i slukkingen av en gressbrann på Edlandsfjellet i Rogaland, fikk brannvesenet i Sør-Rogaland en ny melding om ytterligere én skogbrann sør for Eidsvatnet i Lund kommune klokken 17.25 søndag ettermiddag.

Søndag kveld fikk brannvesenet kontroll over gressbrannen, mens gressbrannen på Edlandsfjellet i Ålgard kommune fortsatt er utenfor kontroll mandag morgen.

Folk i Ålgård sentrum kunne forttsatt lukte røyken på morgenkvisten, men brannvesenet sier de regner med å vinne kontroll over flammene i løpet av morgentimene.

Fryktet for bebyggelsen

Søndag kveld tvang mørket brannvesenet til å ta pause i slokkingen av brannen som ble meldt inn 14.47 på ettermiddagen. I løpet av natta har vinden endret retning og spredt seg mot Ålgård sentrum, Neseskogen og Hålandsskogen, melder NRK.

Brannmester Eivind Salomonsen forteller at brannen i løpet av natta var mellom 400-500 meter fra bebyggelse, men at det aldri var fare for at hus skulle gå tapt.

– Nå skal vi aller først prøve å skaffe oss oversikt over brannen. Nå sender vi opp to helikoptre for å få overblikk, sier han.

– Brannvesenet fra Moi har kontroll på brannen sør for Eidsvatnet i Lund kommune i Rogaland, opplyser Sør-Rogaland brannvesen på Twitter.

Spres raskt

Tidligere søndag ettermiddag rykket brannvesenet rykket ut til en gressbrann på Edlandsfjellet i Gjesdal kommune i Rogaland.

Brannvesenet har fortsatt ikke kontroll på brannen søndag kveld. På grunn av vind beveger brannen seg raskt i terrenget.

Den har retning mor Sikvaland, Langevannet og Grasdalsvannet i Gjesdal kommune. Her er det både bolighus og hytter.

– Til sammen 70 mannskaper er i aksjon. Mannskapene kommer fra Bryne, Klepp, Sandes og Ålgård er på stedet og driver slokking nå, mens Riska og Gilja er på vei, opplyser brannvesenet i Sør-Rogaland i en pressemelding.

Lokal bistand

Sivilforsvarets fredsinnsatsgruppe er på stedet, i tillegg bistår lokalbefolkningen med traktorer og utstyr som lettere kommer seg fram i det ulendte terrenget.

Et skogbrannhelikopter, som er ett av to helikoptre som er satt i ekstra beredskap på Torp som følge av den store skogbrannfaren i Sør-Norge, er på stedet for å bistå med slukningsarbeidet, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

Brannhelikopteret hadde akkurat rukket å komme tilbake på Torp etter å ha bistått i slukkingen av en gress- og lyngbrann i Time kommune i Rogaland, som startet lørdag kveld og først var under kontroll søndag morgen.

Brukte engangsgrill

En person ringte selv til brannvesenet og fortalte at han startet gress- og lyngbrannen på Edlandsfjellet som følge av bruk av engangsgrill, opplyser brannvesenet til NTB.

Edlandsfjellet er et populært turområde, og brannvesenet ber innstendig folk om å respektere totalforbudet mot å gjøre opp ild utendørs.

Det har vært et generelt forbud mot å gjøre opp ild utendørs siden 15. april, og lørdag la brannvesenet i Sør-Rogaland lørdag ned totalforbud i området.