Nationaltheatret i Oslo. Foto: Espen Espevalen / Scanstockphoto

Nationaltheatret-rehab kan bli fem ganger dyrere enn planlagt

De nye tallene for oppussingen av Nationaltheatret i Oslo er dramatisk lesning for dem som har planlagt ut ifra beregningene som Statsbygg la frem i 2012. Rehab-jobben kan bli på hele fem milliarder kroner.

Det skriver NRK på sine nettsider tirsdag.

I 2012 satte Statsbygg en prislapp på 900 millioner kroner for å ruste opp Nationaltheatret. Den gangen viste man til både utidsmessige forhold bak scenen, fuktskader, slitasje og utdaterte tekniske anlegg i det som er landets største teater, skriver nrk.no.

Ifølge en ny utredning som ble bestilt av den forrige regjeringen i 2012, skal det mer til for å få det gamle bygget tilbake i en stand som står til Nationaltheatrets posisjon i det norske kulturlivet.

Ser fremover

I bestillingen fra den avgåtte rødgrønne regjeringen ligger det blant annet et krav om å se Nationaltheatret i et 50-års-perspektiv, og den nye analysen som NRK viser til, viser at Nationaltheatret er gammeldags. Det er stort behov for vedlikehold, bedre tilgjengelighet og mer moderne fasiliteter for publikum.

De to billigste alternativene, som kun innebærer at bygningen, slik den er i dag, oppgraderes til en akseptabel standard, koster rundt én milliard kroner, skriver NRK i artikkelen.

– Denne saken vil bli behandlet når vi har mottatt den ferdige konseptvalgutredningen, hvor alternativene er kvalitetssikret på vanlig måte. Det er ikke naturlig for meg å gi uttrykk for vurderinger og synspunkt før disse dokumentene foreligger, sier kulturminister Thorhild Widvey til NRK.

Én til fem milliarder

Det billigste forslaget bygger på Statsbyggs forslag fra 2012. Her foreslås en oppgradering av bygningen, og at vedlikeholdsetterslepet tas igjen.

I et annet forslag foreslås fornyelse, hvor man går mer radikalt til verks ved å fjerne eksisterende saler, bygge om hovedscenen, bygge nye arealer under bakken, og gjøre teatret mer tilgjengelig for publikum.

Det dyreste alternativet er å erstatte dagens scener, Malersalen, Amfiscenen og Torshovteatret, med et nytt teaterhus. Dette alternativet er anslått å koste nesten fem milliarder kroner.