Økonomer ønsker økt skatt på eiendom

Skatteekspert Ernst Ravnaas mener at om regjeringen hadde innført en nasjonal eiendomsskatt, kunne hele formuesskatten vært fjernet kjapt.

– Hvis Høyre og Frp hadde akseptert å innføre eiendomsskatt, hadde de fint greid å fjerne formuesskatten på fire år. På denne måten kunne man hentet inn de om lag 15 milliardene man trenger for å kompensere for bortfallet av formuesskatten, sier Ravnaas til Aftenposten.

Flere økonomer avisen har snakket med, mener det ville være lurt å øke beskatningen av eiendom.

Ravnaas ser for seg innføring av en generell eiendomsskatt med høyt bunnfradrag, uten kommunal valgfrihet, som skal gjelde alle typer eiendom.

Hans Henrik Scheel leder det regjeringsoppnevnte Scheel-utvalget, som i oktober skal legge fram sine anbefalinger om selskapsskatten. Der kan vurderinger av formues- og boligskatt bli omtalt, selv om det ikke ligger i kjernen av utvalgets mandat.

– Jeg vil ikke ha noen formening av om formuesskatten bør reduseres. Men uavhengig av det spørsmålet er det gode grunner til å legge mer vekt på skattegrunnlag som er robuste, som ikke lett kan flyttes ut av landet. I så måte peker eiendom seg ut, sier Scheel, som er administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå.

Ifølge ham har Norge lav eiendomsskatt i internasjonal målestokk, selv om vi generelt har et høyt skattenivå.