– Det var i ferd med å bli et klasseskille i boligmarkedet, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening til NTB.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det ble et klasseskille i boligmarkedet

Eiendomsmeglerne er fornøyde med at egenkapitalkravet justeres ned for førstegangskjøpere med god betalingsevne.

– Det var i ferd med å bli et klasseskille i boligmarkedet. For eksempel ville et ungt, nyutdannet par med sikre inntekter, ikke være kvalifisert til å få boliglån om de ikke fikk hjelp av rike forelde. De ville bli sittende i et kostbart leiemarked, noe som er uheldig på sikt. Derfor har vi engasjert oss i egenkapitalkravet i lang tid, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening til NTB.

Det var under eiendomsmeglerbransjens fagdag på Lysebu hotell i Oslo torsdag at finansminister Siv Jensen (Frp) fortalte at hun samme dag hadde sendt et brev til Finanstilsynet med beskjed om at kravet til egenkapital førstegangsetablerere må senkes til 10 prosent, når lånekunden har evne til å betjene lånet.

– Denne presiseringen fra departementet gir bankene økt mulighet til å vurdere den enkelte låntakers økonomi. Det er en fordel for alle parter, sier Dreyer.