Petter Haas Brubakk i NHO.

NHO: Norsk gass- og vannkraft viktig for å nå europeisk klimamål

- Norsk gass og vannkraft vil kunne gi et betydelig bidrag til å løse de europeiske energi- og klimautfordringer, sier NHO-direktør Petter Haas Brubakk.

- Det er mer aktuelt enn noensinne etter at Europakommisjonen la fram energi- og klimamål for 2030 der klimagassene skal kuttes med hele 40 prosent. NHO støtter Kommisjonens mål om å styrke EUs indre energimarked ved å gjøre det mer markedsbasert, teknologinøytralt og kostnadseffektivt, sier næringspolitisk direktør i NHO, Petter Haas Brubakk i en pressemelding.

Europakommisjonen mener at dagens utslippsmål for klimagasser med nasjonale delmål for fornybar energi og effektivisering har vist seg inkonsistente.

Et felles europeisk fornybarmål og et CO2-mål med 40 prosent utslippskutt i 2030 vil gi høyere kvotepris, mer valgfrihet og økt kostnadseffektivitet.

Europakommisjonens pakke har endret og forlenget energi- og klimamålene fra 2020 til 2030. I tillegg til kutt av klimagassene settes det ifølge NHO opp et mål for hele EU-området om at 27 prosent av energiproduksjonen skal være fornybar.

- Et tettere samarbeid mellom myndigheter og næringsliv må til for å få gjennomslag for norske løsninger, sier Brubakk. For å bevare konkurransekraften til europeisk kraftforedlende industri er det også avgjørende med en videreføring av kompensasjonsordningen for karbonprisen.