Unio-lederen advarer NHO om økt streikefare

Unio-leder Anders Folkestad mener NHO har kommet med rabiate utspill de siste dagene. Den aggressive stilen øker streikefaren ved vårens oppgjør, advarer han.

– NHO driver et høyt spill for tiden. Man kan lure på om NHO-direktør Kristin Skogen Lund har mistet bakkekontakten etter regjeringsskiftet, sier Folkestad til NTB.

Unio-lederen mener at de mange NHO-utspillene bidrar til økt streikefare.

– Den aggressive stilen fra NHOs side gjør at det lett blir streikesnakk allerede nå. Jeg skal være forsiktig med å ta streikeordet i min munn på denne tiden av året, men jeg merker en betydelig irritasjon blant våre tillitsvalgte. Dette er spesielt uheldig fordi vi står foran et oppgjør som vil kreve samarbeid og kløkt. NHO har så langt bidratt til det motsatte, sier Folkestad.

Innblanding

Blant Unio-forbundenes medlemmer er det spesielt NHOs angrep på de offentlige tjenestepensjonene, utspill om differensierte lærerlønninger, samt kombinasjonen krav om skattekutt for bedriftene og forventninger om moderasjon i det kommende oppgjøret som ifølge Folkestad fører til irritasjon i organisasjonen.

– Kort sagt blander de seg inn i områder de ikke har noe med, de er grådige og de krever moderasjon. Dette fører til et vanskeligere tariffoppgjør, sier Folkestad.

– Og ja, dette er å regne som en advarsel, legger han til.

Skader debatten

Dagen før NHO-konferansen minner Unio-lederen om at tariffoppgjøret bare er noen uker unna.

– NHO må jo selv velge hvordan de profilerer seg. Men jeg mener de nå kjører en linje som er uheldig for samfunnsdebatten. NHO risikerer å møte seg selv i døren. Det blir ikke så enkelt å snakke om moderasjon etter dette, sier Folkestad.