Foto: Grethe Fremo/Avinor

Værnes med utvidet innlandsterminal

Med åpningen den utvidede innlandsterminalen fremstår Trondheim lufthavn Værnes som en av Norges mest moderne lufthavner.

- For Trøndelag anser vi Trondheim lufthavn Værnes som en nøkkel til suksess, både for næringsliv, innkommende turisme, og for de som drar på ferie- og fritidsreiser utenfAvinoror Trøndelag. Derfor har Avinor de siste årene investert en milliard kroner på Værnes, slik at lufthavnen framstår som attraktiv for alle passasjergrupper. Når vi nå åpner ny terminal vest, er dette for å vise at Avinor mener alvor i å gjøre Trondheim lufthavn til regional trafikknutepunkt. Vi har også investert i en av våre mest moderne og effektive sikkerhetskontroller, og i store og viktige kapasitets- og servicetiltak på hele terminalområdet, sa konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen, under markeringen torsdag.

Den nye pir vest, som er en forlengelse av terminal A, inkluderer en ny bro – og er på cirka 1500 kvadratmeter fordelt på 2 plan, mens terminal vest er på cirka 1350 kvadratmeter. Totalt har nå terminal A et areal på 21 500 kvadratmeter. Samlet koster ombygging og utvidelse av både innlandsterminal og ut utlandsterminal omkring 375 millioner kroner. Alle arbeider er ferdigstilt 1. april 2014, skriver Avninor på sine nettsider.

Rullebane, sikkerhetsområder og rulletrapp

Falk-Petersen viste også til at rullebanen er renovert, at sikkerhetsområdene nå tilfredsstiller alle krav og at det er etablert nye lysanlegg.

- Vi har også klargjort for en meget effektiv tilgang til jernbanen for fremtidig utvikling. Og sist men ikke minst: Værnes har fått rulletrapp, sa konsernsjefen som gratulerte regionen med «en lufthavn i toppligaen».

Scorer høyt

En ny rapport fra Transportøkonomisk institutt viser til at hele 75 prosent av næringslivsrepresentantene som ble intervjuet i Trondheim-regionen, mente flytilbudet var avgjørende eller svært viktig for bedriftens lønnsomhet.

- De siste ti årene har Trondheim lufthavn Værnes hatt en trafikkvekst på 5 prosent per år. Fra 2010 til 2012 økte trafikken med 18 prosent, opplyser lufthavnsjef Per Jarle Ingstad.

I dag er det omkring 4,5 millioner passasjerer som årlig reiser til og fra Trondheim lufthavn, men med den utvidede innenriksterminalen og oppgraderingen av utenriksterminalen, vil lufthavnen kunne håndtere over 5 millioner passasjerer.

Leder av Luftfartsforum Værnes og fylkesvaraordfører, Arne Braut, sier invsteringene som er gjennomført er avgjørende for regional utvikling og vektlegger både de hyppige avgangene til Oslo og nettverket av ruter som betjener nærområdene.

- Og jeg håper utviklingen med flere direkteruter fortsetter. Det er viktig for regionens næringsliv, men stimulerer også til mer innkommen trafikk, sier han.

Energieffektive løsninger

Terminal Vest er landets første flyplassterminal bygd etter det strenge internasjonale miljøsertifiseringssystemet BREEAM. I terminalen er det gjort mange effektive miljøvalg. Bærekraftige vurderinger ligger bak både energi- og vannsystem, ventilasjon, lys og materialvalg.