Statnett vil bruke 15 milliarder på kraftnett i Oslo

Befolkningsøkning og økt strømforbruk som følge av overgang til elbiler og varmepumper gjør at Statnett mener det er behov for å bruke 15 milliarder kroner på oppgradering av kraftnettet i Oslo og omegn.

Konseptvalgutredningens prosjektleder Kyrre Nordhagen anbefaler at dagens sentralnett fornyes og forsterkes for å møte framtidens behov for sikker strømforsyning i Oslo-regionen.

Siden 1990 har strømforbruket i Stor-Oslo økt med 30 prosent, uten at det har blitt foretatt vesentlige endringer i sentralnettet.

– Forventet befolkningsvekst og nytt forbruk, som elbiler og varmepumper til erstatning for oljefyring, tilsier at strømforbruket vil øke i framtiden. Nettet må forsterkes og fornyes for å møte framtidens krav til sikker strømforsyning, byutvikling og klimaløsninger. Analyser viser at energieffektivisering og lokal produksjon ikke er nok, sier Nordhagen.

Utvalget mener oppgradering av dagens nett i Stor-Oslo vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt. Statnetts beste estimat er investeringer på om lag 1 milliard kroner i året over en periode på minst 15 år. Det er knyttet usikkerhet til beregning av kostnader langt fram i tid, men lønnsomheten vil være robust, mener utvalget.

Utredningen skal nå behandles i Olje- og energidepartementet, som senere vil gi en anbefaling.