BNL-sjefen: Fleksibilitet er den største trusselen mot gjennomføring

BNL-direktør Jon Sandnes talte forutsigbarhetens sak under NHO, EBA og Plansamarbeidets næringskonferanse i Lillestrøm fredag.

Ekstra stoler måtte til da en fullsatt sal i Lillestrøm kultursenter deltok i NHO, EBA og Plansamarbeidets næringskonferanse om næringsutvikling og befolkningsvekst fredag.

Innspill fra flere sentrale aktører i by- og næringsutvikling fikk mikrofonen, og både utfordringene og mulighetene for Oslo og Akershus-regionen ble belyst og diskutert i en av regionens håpefulle vekstsentre.

Skedsmo-ordfører Ole Jacob Flæten åpnet konferansen med å beskrive faktisk vekst og det iboende vekstpotensialet som er å finne i områdene rundt Oslo. Kommunesentrum Lillestrøm skyter fart i takt med høyhastighetslinjen som går gjennom byen, men Flæten understreket at det viktigste for et hvert sted er forutsigbarhet.

Denne tråden plukket også administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Jon Sandnes opp senere i møtet.

Som en representant for den utførende parten i et hvert by- og regionsutviklingsprosjekt, stod nettopp forutsigbarheten enda høyere på Sandnes’s prioriteringsliste.

– Alle er enige om prinsipper som å bygge rundt transportknutepunkter, men når det kommer til å faktisk gjøre det, er man likevel redd for å gå planken, åpnet han.

En bolig- eller næringsutbygger møter mye risiko i en byggeprosess. Politisk og finansiell risiko, utbyggings- og markedsrisiko var fire momenter Sandnes trakk fram i sitt innlegg i konferansen.

– Dette er ikke risiko som det er rettferdig at myndighetene skal ta for det private, men i dag er vi så opptatte av fleksibilitet at det blir mye mindre trygghet. Fleksibiliteten er den største trusselen mot gjennomføring, advarte Sandnes.

I paneldebatten senere i konferansen ble Sandnes spurt ut om fleksibilitet, og presiserte at det først og fremst er for vei- og jernbaneutbygging at manglende forutsigbarhet er ødeleggende for gjennomføringen.

– Når det gjelder områdeplanlegging og regulering, bør fleksibilitet være en viktig ingrediens, uttaler han.

BNL-sjefen skisserte også noen punkter som han mener kan bidra til å bygge ned risikoen som utbyggerne daglig møter, og dagens tema, regionalt samarbeid, var et viktig moment på Sandnes’s liste.

– Regionssamarbeid bør pålegges i pressområder, og det må forplikte, slo han fast.