Cicero-rapport: Rekordhøye utslipp fra kull

Verdens CO2-utslipp fortsetter å vokse, tross veksten i fornybar energi. I fjor ble sluppet ut rekordhøye 35 milliarder tonn CO2 fra forbrenning av fossilt brensel.

Utslippene er 58 prosent høyere enn 1990-nivået, viser beregninger fra Global Carbon Projects årlige analyse. den inngår i en klimarapport som presenteres av klimaforskningsinstituttet Cicero tirsdag.

Utslippene i 2012 var 2,2 prosent høyere enn året før. Økningen er lavere enn gjennomsnittet for de siste ti årene.

– Utviklingstrekkene innen fornybar energi er positive verden over. Likevel klarer altså ikke den økte produksjonskapasiteten å fortrenge kullforbruket, sier Glen Peters, en av forfatterne bak studien og forsker ved CICERO Senter for klimaforskning.

Polen, en av Europas mest kullavhengige økonomier, reduserte sitt utslipp med 3,1 prosent. Landet er for tiden vertskap for FNs 19. partsmøte til Klimakonvensjonen. 70 prosent av veksten i de globale utslippene skyldes økte utslipp i Kina. Der var årsveksten på hele 5,9 prosent i fjor. det er høyt, men likevel en betydelig forbedring fra de foregående ti årene, da gjennomsnittsveksten lå 7,9 prosent. (©NTB)