Veidekke viser vei

Organisert kriminalitet og sosial dumping er nå på vei til å bre seg også inn i seriøse virksomheter. Vi er derfor svært tilfreds med de grep Veidekke Entreprenør nå gjør for å stoppe uvesenet ved å bestemme at det maksimalt kan være to nivåer av underentrepriser.

Dette er for øvrig på linje med det Statens vegvesen nå krever og som Fellesforbundet har gitt sin støtte til.

I den senere tid har det fremkommet informasjon som tyder på omfattende omgåelse av lover og forskrifter innen byggenæringen og spesielt i Oslo-regionen. Ut fra det myndighetene viser til, er det snakk om så vel sosial dumping, hvitvasking, heleri som organisert kriminalitet med internasjonale forgreninger. Aktiviteten er ofte koblet til underentrepriser og videre utsetting av oppgaver til nye ledd av underentreprenører, heter det i Byggeindustriens reportasje.

Det er ikke grenser for kreativitet som brukes for å omgå lover og bestemmelser. Nå er det å håpe at det som blir bestemt på hovedkontoret blir fulgt også ute i prosjektene. Ofte kan en prosjektleder lett gå i fella. Byggetida skal holdes, og i perioder hvor det kan være håpløst å skaffe arbeidskraft, er det lett gjort å trå feil. Mange av «kjeltringene» lukter hvor det brenner – og de er raskt på byggeplass for å tilby ressurser når behovet er der. Det synes å være et opparbeidet et veldig godt etterretningsapparat.

I tillegg til beslutning om to ledd underentreprenører har Veidekke også innskjerpet rutiner for kontrahering av underentrepriser. Her er det ikke snakk om omfattende endringer, men mer en innskjerping av de rutiner og retningslinjer som allerede er etablert.

– Vi erkjenner at sosial dumping og hvitvasking er utfordringer for bransjen, og derfor gjennomgår vi nå også rutinene for å sikre at våre samarbeidspartnere er seriøse aktører, avslutter Dag Andresen.

Vi tror at alle seriøse bedrifter bør ta en lignende gjennomgang som det Veidekke nå har gjort.