Icopal legger ned produksjonen på Fjellhamar

Icopal legger ned siste del av produksjonen på Fjellhamar, etter nesten 120 års industrivirksomhet.

«I likhet med store deler av norsk industri har også vi i Icopal sett oss nødt til gradvis å overføre produksjonen til større produksjonslinjer i konsernet. De siste årene har kun vindsperrer, undertak, grunnmurplater og plasttakrenner blitt produsert på det tradisjonsrike industriområdet Fjeldhammer Brug», skriver selskapet i en pressemelding.

- Avgjørelsen betyr at 120 års produksjon på Fjellhamar får en slutt. Det er både nostalgisk og trist, men det har gradvis gått i den retningen over flere år, sier administrerende direktør Trygve B. Thøgersen i Icopal til Byggeindustrien.

- Det ligger ikke noe dramatikk i dette for Icopal-konsernet, men det kan berøre noen arbeidsplasser. Det er viktig å poengtere at selv om det ble tatt en beslutning i styret i dag om å legge ned produksjonen, så er det ingen har fått noen oppsigelse i dag, legger han til.

I alt åtte personer er direkte berørt av denne beslutningen, og Icopal har nå fokus på hvordan vi kan løse dette på en ryddig og god måte for den enkelte.

I april i år ble produksjonslinjen for vindsperrer og undertak rammet av brann, som medførte full stans i produksjonen. Etter en grundig gjennomgang har konsernet funnet det mer hensiktsmessig å utvikle kapasiteten og overføre produksjonen til de øvrige nordiske landene fremfor å gjenoppbygge fabrikken på Fjellhamar etter brannen.

«Med kun to produksjonslinjer tilbake for grunnmurplater og plastrenner er det ikke lenger rasjonelt eller lønnsomt å fortsette produksjonen på Fjellhamar. Det er derfor besluttet å overføre også denne produksjonen til andre produksjonssteder. Flytteprosessen vil bli gjennomført i løpet av vinteren og vil ikke påvirke leveringssikkerheten til kundene våre», melder selskapet.

- Hvor blir produksjonen fra Fjellhamar flyttet?

- Det dreier seg om to produktgrupper. Etter brannen ble en del av bitumenproduksjonen flyttet til produksjonslinjen i Malmø. Det er naturlig å tenke nordisk, og at konsernet vil benytte ledig kapasitet i Finland, Malmø og i København. Når det gjelder PVC- og plastproduktene er det litt mer usikkert, og det er enda ikke tatt noen avgjørelse om hvor den linja vil bli flyttet, svarer Thøgersen.

Icopal kommer fortsatt til å ha en sterk tilstedeværelse på Fjellhamar, og mellom 80 og 100 ansatte i blant annet administrasjon og på lager vil fortsatt ha sitt daglige virke der.

I fjor høst ble salget av hele Icopals eiendom på Fjellhamar gjennomført, men selskapet har sikret seg en langsiktig leiekontrakt. Thøgersen forteller at de ikke har noen planer om å endre på dette med det første.