Byggenæringen og Dibk signerte samarbeidsavtale

Direktoratet for byggkvalitet (Dibk) har inngått en samarbeidsavtale med sentrale organisasjoner i byggenæringen for å vurdere konsekvenser av nye byggeregler.

4. november inngikk Direktoratet for byggkvalitet en samarbeidsavtale med BNL, EBA, Norsk Teknologi, Norsk Eiendom, Arkitektbedriftene, Boligprodusentenes forening, Byggevareindustrien og RIF om å etablere en samspillsarena mellom myndigheter og byggesektoren kalt Indeksbygg.

- Dette er oppstarten på en viktig samarbeidsplattform, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner da han deltok under signeringen av en avtale mellom byggenæringen og myndighetene.

– For en regjering som har ambisjon om å forenkle, fornye og forbedre er dette et viktig tiltak, sa statsråden.

Målsetningen med Indeksbyggprosjektet er å lage en ny samspillsarena hvor representanter fra ulike deler av byggsektoren og myndigheter møtes for å vurdere konsekvenser av nye endringer i byggereglene.

De siste årene har det vært mange debatter om hvorvidt skjerpede krav i byggereglene gir økte byggekostnader. Det har vært uenighet mellom myndigheter og næringen om hvordan TEK10 har påvirket byggekostnader og brukskvalitet, og det har også vært debatt internt i næringen.

– Det er problematisk for oss som sentral bygningsmyndighet at vi ikke har et felles diskusjonsgrunnlag med byggenæringen når vi diskuterer konsekvenser i endringene av byggereglene, sier direktør Morten Lie i Direktoratet for byggkvalitet.

Indeksbyggprosjektet skal utvikle digitale modeller (BIM), såkalte referansebygg, av helt konkrete bygninger. Prosjektet starter nå utvikling av BIM-modeller av en enebolig, en boligblokk og et forretningsbygg.

Når prosjektet skal vurdere konsekvenser av endringer i byggereglene, skal det utvikles minst to modeller av hver bygningstype, en basert på dagens regelverk (TEK10) og en modell som samsvarer med kravene i foreslått regelverk. Bruk av indeksbaserte metoder gjør at man kan sammenligne konsekvenser for blant annet byggekostnader, energiberegninger og universell utforming.

– Indeksbygget vil gi et viktig faglig grunnlag for videre utvikling av næringen, og ikke minst bedre innsikt i hvordan kostnadsbildet faktisk endres som følge av endringer i lover og regler, sier adm. dir. i BNL, Jon Sandnes.

Det legges stor vekt på åpenhet i prosjektet. All dokumentasjon av beregninger, vurderinger og digitale modeller vil være nedlastbare. Dette gjør at alle får tilgang til samme informasjon for videre diskusjon.

– Indeksbyggprosjektet vil være et viktig supplement til de utredningene vi allerede gjør når myndighetene vurderer endringer i regelverket, sier Lie.

De digitale modellene av konkrete bygg vil gjør det enklere å se hvordan nye krav og byggemåter påvirker hele bygget og ikke bare de enkelte delene av bygget.

Indeksbyggprosjektet finansieres både av direktoratet og næringen. Ved oppstart forplikter Direktoratet for byggkvalitet og næringen samlet til å bidra med 500.000 kr hver.