Seniorlandsby aktuell boform

På Vestlandske Bygg og Anleggsdag fortalte Bjart Nygaard fortalte om GC Rieber Eiendoms seniorprosjekt i Sædalen i Bergen.

Bjart Nygaard er nylig avgått administrerende direktør i GC Rieber Eiendom AS og arbeider nå med utvikling av flere eiendomsprosjekter for selskapet.

Et av dem er en seniorlandsby i Sædalen for cirka 100 beboere. Nygaard ønsker spredning i alder blant beboerne. Det kan være både selveiende boenheter og uteieleiligheter eid av stiftelser i landsbyen, slik at personer med ulike økonomiske ressurser kan bo der. Han mener prosjektet kan bli både forretningsmessig godt og samfunnsmessig nyttig.

Nygaard mener at mange eldre vil ha god økonomi og stille større krav enn det som var vanlig i tidligere tider. Han sa mange mister nettverket sitt når de blir pensjonister. Bor man i organiserte voksenboliger kan man danne nytt nettverk med andre i samme situasjon. Han sa at utvikling av gode møteplasser i prosjektene blir viktig.

Byråd Hilde Onarheim i Bergen kommune sa at det offentlige vi ha store besparelser dersom eldre kan bo hjemme lenger. Hun oppfordret derfor utbyggere til å utvikle prosjekter som bidrar til at eldre kan bo hjemme lenger. Onarheim sa Bergen kommune er positiv til GC Rieber Eiendoms prosjekt i Sædalen. Hun tror ikke at eldre om noen år vil godta den boligstandarden mange eldre har i dag.

Onarheim trakk frem universell utforming, fellesarealer, tilrettelegging for frivillighet og aktivitet, gode kollektivmuligheter, nærhet til kulturtilbud og velferdsteknologi som viktig i fremtidens voksenboliger.