Consto og Skatt Nord sammen mot svart arbeid

Consto og Skatt Nord har inngått en avtale som gjør at entreprenøren sender en månedlig rapport til skattemyndighetene med opplysninger om alle som har vært inne på byggeplassen. Planen er at dette skal gjøre det lettere å avdekke svart arbeid.

Avtalen fungerer slik at Consto henter ut informasjon fra ID-kortene til alle som er inne på byggeplassen deres via en elektronisk kortleser. Deretter sender de en månedlig rapport med enkelte opplysninger til Skatt Nord.

Forplikter
– Vi forplikter oss til å gi fra oss fødselsnummer eller d-nummer på ansatte. D-nummer er et midlertidig nummer som tildeles utenlandske arbeidere som jobber under seks måneder av gangen i Norge. Dessuten gir vi fra oss organisasjonsnummeret til alle underentreprenørene, forklarer kvalitets- og HMS-sjef Gunn Irene Cornels til Byggeindustrien.

Dette er den første avtalen av denne typen som skattemyndighetene har inngått med en utbygger, og til å begynne med er det kun prosjektet Kræmer Brygge i Tromsø som bli omfattet av dette.

- Vi synes dett er et kjempeflott initiativ, og hadde ingen problemer med å svare ja på forespørselen fra Skatt Nord. Det har vært mye fokus på svart arbeid i det siste, og vi håper dette kan være med på å hindre det, sier hun.

- Er dette noe dere også vil innføre på andre byggeplasser?

- Vi vil se det an litt først, men det er ikke usannsynlig at vi innfører et på alle våre prosjekter etter hvert. Samtidig vil vi oppfordre andre entreprenører til å gjøre det samme, svarer Cornels.

Flere avtaler
- Dette er noe vi i Skatt nord har hatt planer om i flere år. Vi ønsker ikke bare å satse på store kontroller, men tror også på dialog. Det er en mer positiv måte å jobbe på. Så kan vi heller følge opp med kontroller i en mer begrenset grad, sier avdelingsdirektør Helge Aune til Byggeindustrien, og legger til at Consto-avtalen ikke er helt unik.

– Dette er første gang vi inngår en slik avtale med en entreprenør, men vi har lignende avtaler med Bodø kommune i forbindelse med kulturhus-utbyggingen og med Statens vegvesen på Hålogalandsbrua. Så langt har vi bare positive erfaringer med disse samarbeidene, forteller han.

Avtalen forplikter også skattemyndighetene til å hjelpe hovedentreprenøren, og kanskje spesielt underentreprenører, med å sette seg inn i reglene. Aune forteller at med stadig flere utenlandske selskap inne på norske byggeplasser, så kan det være en utfordring. Samtidig tror han avtalen gjør det enklere for både hovedentreprenøren og Skatt Nord å gå i dialog med selskap lenger ned i leverandørkjeden.

Aune forteller også at skattemyndighetene håper å inngå flere slike avtaler i tiden fremover, ikke minst på store prosjekt i Nord Norge. Han roser også næringen for selv å ønske en tettere oppfølging fra skattemyndighetene.