Ønsker ikke å kutte tømmerprisene

Tømmerboom i Sverige paralelt med Tofte-nedleggelsen i sommer har drevet tømmerprisene opp, og skogeierne vil fortsette å være på hugget etter gevinst, til tross for advarsler fra Treindustrien.

Forrige uke fortalte Treindustrien-direktør Heidi Kielland til Byggeindustrien at skogeierne sager over greina de sitter på.

Kielland advarer mot at høye tømmerpriser kan felle den norske næringen, noe som også vil kutte næringsgrunnlaget til Skogeierne.

Administrerende direktør i skogeiersamvirkeforetaket Viken Skog, Ragnhild Borchgrevink, forteller denne uken til Byggeindustrien at markedskreftene ikke lar seg ignorere, og at selv om den norske treindustrien helt klart er den viktigste kunden, vil kunstig lave tømmerpriser kun dempe aktiviteten i skogen.

– Det som har skjedd samtidig med nedleggelsen av Tofte, er at tømmermarkedet i sør-Sverige er inne i en boom. Dette skyldes konkurranseforholdene og en prosess med restrukturering av sagbruksnæringen i Sverige. I øyeblikket medfører det at prisene for tømmer i Sverige ligger høyere enn prisene på hjemmemarkedet, skriver hun til Byggeindustrien.

Borchgrevink skriver at dette naturlig nok er en mulighet noe norske skogeiere ønsker å benytte seg av.

– Viken Skog er eid av skogeiere, og vi skal gi avkastning til våre eiere og sørge for avsetning på tømmer. Vi kommuniserer to budskap nå – ett kortsiktig og ett langsiktig. På kort sikt er det gode tømmerpriser og skogeierne oppfordres til å hogge. Samtidig arbeider vi hardt for å skape en levedyktig og lønnsom norsk skogindustri. Vi mener at det å basere seg på eksport av tømmer vil være en risikabel vei og medføre store svingninger i både volum og lønnsomhet for skogeierne våre, skriver hun.

– Samtidig må vi legge til at samtlige aktører opererer i et marked – og prisen settes i markedet til enhver tid. Det må hele tiden gjøres en avveining mellom langsiktig solid avsetning og kortsiktig vinning. Det er en opplagt verdi i å ha stabile kunder med fast etterspørsel. Men hvis forskjellen blir for stor er det vanskelig for oss å be skogeierne avstå fra gevinst. Dét vil ofte heller medføre lavere aktivitet i skogen, noe ingen er tjent med.