Trainee-samling for Samferdselssektoren

Samferdselssektorens første trainee-samling på tvers av tilhørighet fant sted i forbindelse med Bygg Reis Deg.

Tanken var at de ferske ansiktene på alle sider av bordet trolig har mye å hente på økt kunnskap om hverandres felter, hverdag og plass i helheten. Samferdselsskolen ble et naturlig utgangspunkt, ettersom ideen ble unnfanget av de samme bakfolkene; samferdselsetatenes policygruppe for bransjekontakt.

Traineer fra blant andre Vegvesenet, Jernbaneverket, Norconsult, Asplan Viak, Veidekke og NCC ble samlet til workshop på Gardermoen i en slags komprimert utgave av Samferdselsskolen som fikk tilnavnet «Samferdselsskolen Light». Grupper ble satt sammen på tvers av tilhørighet og deltakerne ble utfordret på å dele fordommer, utfordringer og muligheter gjennom en hel dag.

- Vi utfordret dem på mange temaer, fra NTP til erfaringsoverføring, livsløpstankegang, rammevilkår og fagkunnskap, og la opp til et løp der de selv skulle bidra med flest mulig synspunkt og egen kunnskap til andres læring. Dette førte jo – ikke helt uventet – til mange konstruktive diskusjoner og en fruktbar workshop, sier Gerd Johanne Hestnes, som stod bak samlingen sammen med Samferdselsskolens «rektor», Odd Erling Botn.

Hestnes er fornøyd med opplegget og de foreløpige tilbakemeldingene.

- Deltakerne ble bedre kjent, fikk bedre forståelse for hverandre og ønsket å bli med på flere slike tiltak hvor man kan møtes på tvers utenfor kontrakt, sier Hestnes, som håper at Samferdselsskolen Light blir en årlig affære.

Dagen etter Workshopen holdt Vegdirektøren sitt etatsledermøte på Bygg Reis Deg i forbindelse med samferdselsseminaret, og hadde på forhånd benyttet anledningen til å be «Samferdselsskolen Light» om å komme frem til innspill til hvordan man kan øke gjennomføringsevnen i sektoren. Både vegdirektøren og de andre etatslederne var spesielt imponert over nivået på de konkrete innspillene fra Trainee-ene, og presentasjonene trigget både kommentarer og diskusjoner mellom lederne og salen.

Samferdselsskolen er sektorens eneste samhandlingsstudie og utvikler etterlengtet samhandlingskompetanse til alle sider av bordet, på tvers av entreprenør, rådgiver og byggherresiden for både veg og bane. Den ordinære Samferdselsskolen søker nå deltakere til fjerde kull og søknadsfristen er 1. November.

Samferdselsetatenes policygruppe for bransjekontakt består av de øverst ansvarlige for veg- og banemyndigheter på både nasjonalt og fylkeskommunalt nivå, de største entreprenørene, rådgiverne og bransjeorganisasjonene EBA, RIF og MEF. Gruppen ble dannet i 2009 for å drive «systematisk og langsiktig samarbeid å bidra til et best mulig totalresultat» for alle involverte.