Oljevernberedskapssenter i Lofoten og Vesterålen

Samarbeidsavtalen fra de fire borgerlige partiene slår fast at det skal etableres en miljøbase/oljevernbase i Lofoten og Vesterålen.

Det er i tråd med anbefalingen i rapporten som organisasjonen Lederne presenterte før sommeren, der hovedbudskapet var at det bør etableres et kunnskapssenter for oljevernberedskap i Nord-Norge.

Rapporten viste at mer petroleumsvirksomhet i Nord-Norge vil skape betydelig sysselsetting på land. Regionen vil bli rikere på mennesker, kompetanse og skatteinntekter.

Samtidig tok den opp de problematiske sidene ved å åpne områder i nord for oljenæringen, spesielt med tanke på utslipp. Sjøfugl er de mest sårbare dersom et utslipp er et faktum, mens fisk blir lite berørt. Rapporten pekte på at dagens skipstrafikk er en mer akutt fare for miljøet i de aktuelle områdene enn oljenæringen.

- På tide med høyteknologisk oljevern

- Oljevernberedskapen må forbedres. Det må derfor bygges opp et kunnskaps- og kompetansesenter, og det bør plasseres i Nord-Norge. Dette er noe politikere, næringsliv, fagmiljøer og miljøvernere kan enes om, sa forbundsstyremedlem Per Helge Ødegård. Han mener det er på høy tid at oljevernberedskapen, på lik linje med resten av bransjen, blir høyteknologisk.

- I dag er utstyret i oljevernberedskapen primitivt. Skulle noe skje er det hansker, sagmugg, kjemikalier og bøtter som er verktøyene for å rydde opp, og vi ser at utslipp fra skipstrafikk er en større trussel enn petroleumsutvinning. Det er på tide at oljevernberedskapen også blir høyteknologisk, sa Ødegård i en kommentar til Stavanger Aftenblad i forbindelse med lanseringen av rapporten.

Kan bli verdensmestre på oljevernberedskap

Han mener at om det satses like mye på oljevernteknologi som det gjøres på resten av oljebransjen, kan man både gjøre store fremskritt og skape en ny eksportnæring for Norge.

- Vi er verdensmestere i teknologi i oljebransjen, det kan vi også bli innen oljevernberedskap. Dessverre har ikke oljevernberedskap fått like mye fokus som resten av oljebransjen. Vi er gode på teknologi, og kan få til god teknologi også innen oljevern. Her bør det forskes på utstyr, beredskap og teknologi som vil være mer effektiv på oppsamling av oljeutslipp enn hva vi har i dag, sier Ødegård.

Ringvirkninger for Nord-Norge

Rapporten, som heter ”Olje- og gassnæringens betydning for arbeidsplasser og skatt i Norge og Nord-Norge”, er en analyse av næringens betydning for arbeidsplasser, kommunal skatteinngang og ringvirkninger både for lokalsamfunn og miljø i Salten, Lofoten, Vesterålen, Senja og Midt-Troms.

– De skatte- og arbeidsmessige effektene av petroleumsvirksomhet som kommer frem i rapporten vil trolig være overførbare for Finnmark om og når Barentshavet åpnes for ytterligere petroleumsvirksomhet, sa Ledernes kommunikasjonsleder Sverre Simen Hov i kommentarer til avisen Finnmarken og NRK Nordnytt.

Lederne er organisasjonen for Norges ledere og teknisk og merkantilt ansatte.