Ny Statsbygg-sjef skal diskutere konkurranseform med arkitektene

Konkurranseformer blir det viktigste samtalepunktet når den nye Statsbygg-sjefen Harald V. Nikolaisen i løpet av høsten møter både NAL og Arkitektbedriftene.

I 2011 og 2012 lyste Statsbygg ut til sammen 40 konkurranser rettet mot arkitektmiljøet. Ingen av dem var åpne plan- og designkonkurranser.

Den fraværende bruken av konkurranseformen fikk store deler av arkitektmiljøet til å reagere. Saken har i perioder vært så betent – spesielt mellom NAL og Statsbygg – at den med jevne mellomrom har vært på statsrådens bord.

I et intervju med Byggeindustrien tidligere i år, uttrykte konkurranseleder Per Rygh i Norske arkitekters landsforbund (NAL) bekymring for utviklingen.

– Det virker på meg som at Statsbygg mangler en klar konkurransestrategi forankret på et høyt nivå i organisasjonen. I stedet ser det ut til at hver enkelt prosjektleder får gjøre sine personlige valg, og da lander man som oftest på anbudskonkurranser fordi dette er formen man er mest vant til å håndtere, sa Per Rygh til Byggeindustrien i vinter.

LES OGSÅ: NAL: - Blir ikke hørt av Statsbygg

Ikke nedprioritert
NALs utspill ble den gangen avvist av Statsbygg og kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim sa at det er prosjekttypene, ikke en bevisst nedprioritering av visse konkurranseformer, som var grunnen til at Statsbygg ikke hadde lyst ut plan- og designkonkurranser de siste årene.

– Plan- og designkonkurranser er langt fra den eneste måten å skaffe seg gode og kreative arkitektprosesser på. Vi har ikke hatt prosjektoppdrag der det har vært riktig å bruke denne konkurranseformen, sa hun til Byggeindustrien.

Siden den gang har Statsbygg gjennomgått et lederskifte og Harald V. Nikolaisen, som gikk inn i rollen som administrerende direktør hos den ledende offentlige byggherren i sommer, har fått med seg de opphetede konkurransediskusjonene som har pågått mellom Statsbygg og arkitektmiljøet.

– Jeg har lagt merke til at støynivået har vært høyt, spesielt i pressen på vårparten. Det er åpenbart at jeg må finne ut hvorfor reaksjonene har vært som de har vært og se om det er tilpasninger som kan gjøres. Som oftest må det tilpasninger til på begge sider, sier Harald V. Nikolaisen til Byggeindustrien.

Møter planlagt i høst
I løpet av høsten skal han i møter med både NAL og Arkitektbedriftene. I møtene blir konkurranseformer det mest sentrale samtalepunktet.

– Min erfaring fra lignende diskusjoner, er at det ikke er noe som heter «one size fits all» når det gjelder kontrakts- og konkurranseformer. Åpne plan- og designkonkurranser må brukes der de passer. Når det er sagt, så må vi finne ut om dette er et omfattende problem eller om det er et segment som får ufortjent stor oppmerksomhet, sier Harald V. Nikolaisen.

Arkitektbedriftene ser fram til møtet
Egil Stavang i Arkitektbedriftene ser frem til konstruktive diskusjoner med Statsbygg.

– Mye tyder på at vi må se på konkurranseformene med nye øyne, og vi ser frem til å finne gode løsninger rundt det vi opplever som et felles samfunnsansvar, sier Egil Skavang og legger til at Statsbygg er landets viktigste byggherre og en rollemodell for både offentlige og private bestillere av arkitektur.

–  Arkitektbedriftene har stort fokus på offentlige anskaffelser for tiden og lanserer om kort tid en egen veileder for kommuner og fylkeskommuner. Ny Statsbygg-sjef gir en viktig anledning til ytterligere utvikling, sier Stavang.

Byggeindustrien har vært i kontakt med NAL, men administrerende direktør Pål Stephensen ønsker ikke å kommentere saken før etter at de har vært i møte med Statsbygg.