Regnskogfondet langer ut mot Oljefondet

Regnskogfondet mener Norges Bank bruker altfor lite krefter på å luke ut selskaper som ødelegger regnskogen fra Oljefondet.

– De har retningslinjer på plass. Det det handler om er å sette inn krefter på det. De har satt inn altfor få folk altfor seint, sier Dag Hareide, daglig leder i Regnskogfondet, til NTB.

Fondet la torsdag fram en rapport om menneskerettighetsbrudd i Amazonas. Den viser at miljø- og urfolksaktivister blir utsatt for drap, trusler og rettsforfølgelse, samtidig som presset på å få tak i olje, gass og mineraler i regionen øker. Organisasjonen ber Statens pensjonsfond utland, som forvaltes av Norges Bank, om å selge seg ut av selskaper som er ansvarlig for grove menneskerettsbrudd og alvorlige miljøskader.

Hareide er glad for at Oljefondet har solgt seg ut av 23 selskaper som driver med palmeolje i Asia. Men fortsatt har fondet investert milliarder i regnskogsødeleggende industri.

– Dette burde de jo kunne ordne opp i. Det er ikke store prosentandelen av alle deres milliarder av investeringer, sier Hareide.