Ny energimerking skal gi fjernvarme toppkarakter

Det energieffektive bygget til Statoil på Fornebu blir forfremmet til energiklasse A hvis nye regler for energimerking trer i kraft.

Fjernvarmebygget til Statoil er et av mange eksempler på energieffektive og miljøvennlige bygg som ikke oppnår toppkarakter etter Energimerkeordningen slik den er i dag.

Reglene utelukker rett og slett energikarakter A for bygninger som velger fjernvarme, til tross for at fjernvarme er en fornuftig løsning. Dette paradokset vil regjeringen endre på.

Onsdag la statssekretær Ane Hansdatter Kismul i Olje- og energidepartementet (OED) turen til Statoil-bygget på Fornebu for å markere forslaget til regelendringer:

– Vi har sett eksempler på at byggprosjekter har valgt vekk fjernvarme for å kunne oppnå energimerke A, sier Kismul.

Det vil nå bli utarbeidet forslag til endringer i regelverket, som deretter skal på høring. Dermed skal B-bygg som burde vært A-bygg få bli nettopp det.

Initiativet blir tatt godt imot hos Norsk Fjernvarme, som mener dagens diskriminering av miljøvennlig fjernvarme har gitt mange uheldige utslag over hele landet:

– Vi spent på hvordan forslaget fra OED vil bli utformet konkret, sier daglig leder Heidi Juhler til NTB.

Hovedideen med fjernvarme er å ta vare på varme som ellers ville gått til spille og utnytte energien i den. Nesten halvparten av fjernvarmen som utnyttes i Norge er spillvarme fra avfallsforbrenning. Bioenergi, som flis og industrispillvarme, er andre viktige kilder.