Lunde erkjenner ikke straffskyld

Mandag startet den omfattende saken mot forretningsmannen Johannes Lunde i Stavanger tingrett. Lunde fastslo at han ikke erkjenner straffskyld.

Hovedpersonen ankom smilende kort tid før retten ble satt. Oppsynet til tross, Lunde var avvisende overfor pressen og ønsket ikke å kommentere saken verken i forkant eller i første rettspause.

Lunde (45) og hans nære venn Morten A. Berg (61) er tiltalt for grov økonomisk utroskap og heleri av henholdsvis 140 og 123 millioner kroner. I tillegg er en kvinnelig ansatt (41) i et av Lundes selskaper tiltalt for å ha medvirket til overføringer av 10 millioner kroner. I forkant var det kjent at verken Berg eller kvinnen ville erkjenne seg skyldig etter tiltalen. Da Lunde ble spurt, punkt for punkt, om han erkjenner straffskyld lød svaret gjennomgående:

– Nei.

Omstendelig
Etter at tiltalen var lest opp, begynte aktor Hulda Olsen Karlsdottir på innledningsforedraget sitt, som etter planen tar to dager. Hun vil ta for seg de ulike tiltalepunktene og legger fram bakgrunnen for disse. Med seg til retten hadde påtalemyndigheten 11 permer med dokumenter. Det er satt av fire uker til den omfattende saken.

I alt var Lunde involvert i rundt 130 selskaper, hvorav 62 er gått konkurs siden slutten av januar 2011. Bostyrer Fredrik Bie i advokatfirmaet Ryger har beskrevet Lundes imperium som et virvar av transaksjoner og problemomgåelser.

– Konsernet var tungt belånt. Da finanskrisen inntraff ble det vanskelig å selge eiendelene, samtidig som konsernet fikk problemer med å betjene gjelden, forklarer han til NTB.

Beløpene i tiltalen er i hovedsak penger Lunde og Berg tok ut av selskaper Lunde var deleier i, for å dekke utgifter til heleide selskaper i Johs Lunde Gruppen. Vendere Eiendom skal ha blitt tappet for 77 millioner kroner.

Trangt
I tillegg til de tre dommerne, aktoratets tre medlemmer, de tre tiltalte og deres respektive forsvarere, var den lille tingrettssalen fullsatt av presse og tilhørere. Tingrettsdommer Tom Fredrik Vold beklaget de trange forholdene og ønsket seg nytt tinghus før retten ble satt.

Lunde og Berg risikerer opptil seks års fengsel, mens strafferammen er tre års fengsel for forholdene kvinnen er tiltalt for.

Etter aktoratets innledningsforedrag får forsvarerne Arild Dommersnes, Atle Helljesen og Bjørn Kvernberg onsdagen til å uttale seg. Fra torsdag 5. september skal Lunde og de medtiltalte forklare seg. Det er meldt inn 24 vitner i saken.