Prislapp: 2,5 millioner kroner minuttet

Bilkø koster trafikantene og samfunnet 2,5 millioner kroner i minuttet i storbyene. Bare i Oslo koster ett minutts kø 1,2 millioner kroner, skriver Romerikes Blad.

– For disse summene kan det bygges ut kollektivtilbud, sykkelveier, InterCity-tog og vei som får trafikken til å flyte. Politikken står i veien for logistikken, og NAF krever at samferdselspolitikken endres, sier NAF-leder Stig Skjøstad til RB.

Verst i Stavanger

En landsomfattende spørreundersøkelse TNS Gallup har utført på vegne av NAF viser at bilister i de store byene bruker opptil en firedel av hverdagsreisen på kø eller forsinkelser.

Verst er det i Stavanger. I Oslo og Bergen flyter trafikken noe bedre. Der forsvinner bare en femtedel av tiden bort i køståing, mens situasjonen i de store byene er best i Trondheim. Der bruker bilistene bare 13 prosent av tiden i kø.

– Må løses

– Vi kan ikke vente i 20 år på dobbeltspor på jernbanen i Intercity-triangelet eller 10 år på fungerende innfartsparkering rundt storbyene. Vi må løse de enorme utfordringene der det bor mange og befolkningen øker kraftig, sier Skjøstad.