Kongsvinger festning rehabilitert for 160 mill

‘Nye’ Kongsvinger festning markeres tirsdag med Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til stede. Nye og spennende aktører inntar festningen og skal bidra til å skape en levende festning.

Ca 360 år etter at Kongsvinger festning ble påbegynt første gang er store deler nå rehabilitert og fremstår i ny prakt. Gjennom flere prosjekter til en samlet verdi av nær 160 millioner kroner* er viktige historiske bygninger på festningen satt i stand og tilrettelagt for ny bruk.

Nytt liv på historisk grunn
Forsvarsbyggs oppgave er å sørge for levende og åpne festninger, og dette gjøres med respekt for historien og på kulturminnenes premisser. Forvaltningen omfatter vern av kulturminnene, daglig drift og utvikling i nært samarbeid med offentlige myndigheter og kultur- og næringsliv.

På Kongsvinger festning finnes nå et bredt tilbud både til mange ulike målgrupper. Gjennom Hedmark Fylkesmuseum, Norsk Fengselsmuseum, Kongsvingers festningsmuseum, Kongsvinger turistinformasjon og et unikt og moderne festningshotell og restaurant, ligger det nå godt til rette for helårsbruk av festningen.

- Vi er veldig glade og stolte over ‘ å gjenåpne’ Kongsvinger festning. Det betyr mye at Forsvarssektoren bevilger betydelige midler til vedlikehold og utvikling av noen av landets aller viktigste kulturminner’, sier Thorbjørn Holth, distriktssjef Forsvarsbygg nasjonale festningsverk.

- Bruk er det beste vern, og vi forventer at besøket til Kongsvinger festning nå vil øke betydelig, noe som igjen vil gi positive lokale og regionale ringvirkninger, avrunder han.

Tradisjonelle metoder og miljøvennlige løsninger
Det er utført restaureringsarbeider over store deler av festningsområdet. Festningens gamle kaserne fra 1773 er bygget om til et unikt festningshotell. Kommandantboligen fra 1683, den eldste bygningen på festningen, blir ny restaurant, og deler av bygningen Slaveriet innredes for matservering. Det er etablert moderne og miljøvennlige energiløsninger.

Alt arbeid på festningen er utført med forsiktighet, i nært samarbeid med Riksantikvaren og med bruk av tradisjonelle metoder. Man har tilbakeført til original standard så langt som mulig.

Det gir de beste resultatene og er med på å holde håndverkstradisjoner i hevd.

Kongsvinger festning er det best bevarte barokke anlegget blant festningsverkene våre, og ble formelt fredet av Riksantikvaren i november 2009.

Ytterligere vedlikeholdstiltak
Vedlikeholdsarbeidene ved Kongsvinger festning vil fortsette både på bygninger og murer i årene som kommer. De 14 nasjonale festningene representerer noen av Norges viktigste kulturminner og nasjonale kulturarv. I perioden 2009 - 2015 bruker forsvarssektoren over 700 MNOK på å sette i stand murer og bygninger på festningene landet rundt.

* Rehabiliteringen av Kongsvinger festning omfatter flere separate prosjekter, fordelt på flere poster i budsjettet. 160 mill. kroner er de samlede kostnader i utviklings- og vedlikeholdsprosjektene.

58 MNOK i vedlikehold av murer og Laboratoriet. 66 MNOK i utvikling av Kaserna. 25 MNOK i restaurering og vedlikehold av Kommandantbolig. 10 MNOK i vedlikehold av infrastruktur.