Nye avsløringer om sosial dumping

Arbeidstilsynet har avdekket massive lovbrudd hos den spanske klesgiganten Zara som nå pusser opp forretningen i Bogstadveien i Oslo, skriver Dagbladet. Klesgiganten mener de ikke har gjort noe galt. Det var onsdag Arbeidstilsynet aksjonerte. De stanset arbeidet umiddelbart.

Dette føyer seg inn i rekken av saker som selvsagt må karakteres som sosial dumping. Zara har butikker i hele Europa. I Norge har de vært siden 2006.

Vi får nesten daglig inn tips og meldinger om utenlandske arbeidstakere som får betalt langt under tariff og som jobber langt ut over Arbeidsmiljølovens rammer. Vi fatter ikke at myndighetene ikke tar større grep i slike saker. Mørketallene er betydelige.

Da Dagbladet tok kontakt med de ansatte som gikk med arbeidstøy merket det spanske selskapet Kotablue fortalte de at de fikk betalt 22 polske zloty i timen (det vil si 41 kroner). Arbeidstilsynet bekrefter overfor Dagbladet at arbeidskontrakter og andre opplysninger de har mottatt bekrefter dette. Kotablue skal være fast leverandør for Zara i hele Europa.

Nå har Arbeidstilsynet pålagt Kotablue å framskaffe dokumentasjon og ID-kort innen mandag. I tillegg har Arbeidstilsynet stanset all byggevirksomhet i lokalene. Arbeidstilsynet avdekket også at de ansatte jobbet ti timer hver dag - syv dager i uka. Dette er langt utover det som er lovlig arbeidstid. I tillegg ser det ut til at de ansatte ikke får utbetalt overtid og feriepenger.

Sikkerheten var heller ikke i orden og arbeidet ble stoppet av Arbeidstilsynet på stedet.

- Det var umiddelbar fare for liv og helse. Lokalene manglet ventilasjon, og de ansatte mangler verneutstyr, sier Granerød fra Arbeidstilsynet. I Norge er slikt arbeid almenngjort. Det vil si at minstelønnen er kr. 163,20 pr. time.

Zara er en kjede eid av spanske Inditex Group. I følge korrespondanse selskapet har hatt med Dagbladet opplyses det at Arbeidstilsynets krav vil bli oppfylt i løpet av få dager.

Les mer på dagbladet.no

http://www.dagbladet.no/2013/07/18/nyheter/innenriks/sosial_dumping/arbeidsliv/arbeidstilsynet/28244255/