Skanska i rute med Yara-bygg

Byggingen av Yaras nye hovedkontor på Skøyen i Oslo går knirkefritt.

På tomten der det velkjente Ridehuset sto tidligere, reiser det seg nå et 13 000 kvadratmeter stort næringsbygg hvor Yara blir leietaker. Over bakkeplan blir bygget på 10 000 kvadratmeter, mens underetasjen på 3000 kvadratmeter blir parkeringshus og tekniske rom. Bygget skal stå ferdig våren 2014.

-I første etasje blir det møteromssenter, auditorium og kantine, og det blir totalt syv etasjer i bygget, sier prosjektleder i Skanska, Ståle Haakull til Byggeindustrien.

Utfordrende
Grunnarbeidet til Yara-bygget har vært en utfordring da det ligger mye leire og kvikkleire i bakken.

-Bygget står på ca 160 stålkjernepeler som går 20-30 meter gjennom leiren og ned til fjell. Deler av tomten har så bløt leire at vi har måttet kalkstabilisere den. Vi har også stålspunt på alle fire sider av bygget med innvendig avstivning, sier Haakull.

Vanntett betong
I garasjen er det støpt med vanntett betong, og over bakken er det et prefab-bygg med stålsøyler, dragere og betong med hulldekke-elementer.

Bygget består av to typer fasader - en steinfasade med granitt fra Kina, og en glass- og aluminiumsfasade som dekker ca halvparten av bygget. Bygget blir i energiklasse B.

Ingen uhell
- Vi er i rute, og jeg føler at alle som jobber her setter pris på at det er ryddig både i og rundt bygget. Dette er noe vi legger stor vekt på under arbeidet. Jeg vil ellers påpeke at vi har et veldig godt forhold Oslo Ridehus AS som er byggherre, likeså til Yara og til underentreprenørene. Vi har dessuten ikke hat uhell av noe slag i løpet av byggetiden hittil, sier Haakull.

Det er Mellbye Arkitekter AS som har tegnet det nye Yara-bygget. Skanska-kontrakten har en verdi på 250 millioner kroner eksklusiv moms.