Pihl avviser økonomi-rykter

Byggeindustrien har fått inn flere tips om at den danske entreprenøren E. Pihl & Søn har økonomiske problemer, men selskapet selv tilbakeviser disse ryktene.

- Pihls resultat for 2012 har ikke vært tilfredsstillende. Det skyldes først og fremst nedskrivninger av igangsatte prosjekter og fordringer fra tidligere gjennomførte prosjekter utenfor Danmark, blant annet i Sri Lanka og USA, sier kommunikasjonsdirektør Lisbeth Kjærgaard Volf i Pihl til Byggeindustrien.

Omsetningen i selskapet landet i fjor på 5,4 milliarder danske kroner, og er på nivå med 2011. Årsresultatet forverret seg derimot fra svakt til svakere. I 2011 viste bunnlinjen et underskudd på 198 millioner danske kroner, men tallet i fjor var minus 473 millioner kroner. Egenkapitalen i Pihl er ned fra 700 millioner i 2010 til 133 millioner to år senere. Allikevel er danskene optimistiske med tanke på fremtiden.

- Pihl har fått kapitaltilskudd fra både banker og eiere, og har en tilstrekkelig finansiell beredskap til drift og til videreutvikling av virksomheten, sier Kjærgaard Volf.

At den kortsiktige gjelden har gått ned fra 2,5 milliarder til 1,8 milliarder danske kroner viser også at selskapet er på bedringens vei.

Berlingske Business skrev tidligere i år at Pihl levde på bankenes nåde, og at bankene mer eller mindre hadde tatt styringen. Blant annet skulle det være slik at anbud måtte forhåndsgodkjennes av dem får de ble sendt inn. Dette avkrefter Pihl til Byggeindustrien.

- Vi er mer selektive enn tidligere når vi leverer inn anbud, men banken skal ikke godkjenne alle prosjekter. Vi har en kontinuerlig dialog med bankene og virksomhetens eiere, og det er naturlig at de følger virksomheten, sier hun.

Pihl har også flere store prosjekter i Norge. De er inne på fem vei- og tunnelprosjekter her til lands, og har akkurat vunnet en stor kontrakt med å utvide Braskereidfoss kraftverk i Våler kommune i Hedmark. De norske prosjektene utføres av Pihls islandske datterselskap.

- Vi har ikke problemer i Norge, og vi har gode relasjoner til våre norske kunder og byggherrer, avslutter Kjærgaard Volf.