Flotte prosjekter nominert til Arnstein Arneberg Pris

Tre ulike typer prosjekter er nominert til Arnstein Arneberg Pris, som skal deles ut fredag.

I år er både bolig, skole og kultur-/næringsbygg nominert til prisen.

– I den debatten om god boligkvalitet er eneboligen på Perlemorveien 7 et kvalifisert bud på hva god arkitektur er. I et boligfelt med en variert byggestil og blandede kvaliteter henvender livet i boligen seg innad mot et atrium, som åpner huset mot lys og himmel. Henvendelsen mot det offentlige og omkringliggende rom skjer gjennom velvalgte hull, som kun tar den del av omgivelsene inn, som ønskes. Huset er en estetisk utformet kropp, som favner alle funksjoner en moderne bolig bør ha og flere til, sier arch. MAA Kennet Hald, leder for Østfold Arkitektforening.

I samme kategori finnes to eneboliger i Rakkestad, som representerer den moderne og bærekraftige bolig, hvor både naturlige ressurser, vedlikeholdelsesfrie materialer og gjennomtenkte arkitektoniske og energiriktige løsninger er med til at forhøye bokvaliteten i husene.
– Hertil kommer den tradisjonelle og nænsomme tilgang til plasseringen i landskapet. Husene danner, med andre hus på byggefeltet, en fortolkning av gårdstunet, sier han.

Videre er Hydrogenfabrikken nominert.
– Dette er et flott og gjennomarbeidet eksempel på en transformering av et 100 år gammelt fabrikkbygg, som med sin robusthet er et klart bilde på at det lønner seg å oppføre bygninger av høy kvalitet. Funksjoner, innhold og tid endrer byggets tilstedeværelse i byens rom.

Hydrogenfabrikken var en gang for offentligheten en lukket fabrikk - nå fungerer den som kunsten og kulturens hus, hvor det i bokstavelig forstand er høyt til loftet og plass til alle, sier Hald.

– Fredrikstad og mange andre byer i både Norge og utlandet er i gang med en fortetting og utbygging, som betyr at vi må bygge ut i kulturområder, som allerede har tjent en funksjon i det moderne samfunn. Sagabakken Skole er et flott eksempel på hvordan uttjente områder inntas på nytt. Utvinningen av naturens resurser og de arr det etterlater gjøres til byggets historie og gir stedet et tidsmessig ståsted. Skolen fører oss inn i en ny tid, med et godt feste i kulturhistorien på stedet og i (lokal)historien, sier Hald.

Perlemorveien
Fredrikstad kommune
Enebolig, nybygg
Arkitekt: Griff arkitektur AS, Fredrikstad

Sagabakken skole
Fredrikstad kommune
Ny barneskole 1-7 med SFO og flerbrukshall.
Arkitekt: LINK arkitektur AS, Fredrikstad (skisseprosjekt og anbudsunderlag TE: plus arkitektur, Sarpsborg)
IARK: CADI AS, Oslo
LARK: Totalentreprenør

Hydrogenfabrikken
Rehabilitering og transformasjon av gml. industrianlegg
Fredrikstad kommune
Arkitekt: Stenseth Grimsrud arkitekter AS, Fredrikstad

To eneboliger i Hvitveisveien, Rakkestad
Arkitekt: Kritt Arkitekter