Markagrensen er selvsagt ikke hellig

Vi er helt enig med statssekretær Anne Beathe Tvinnereim i Kommunal- og regionaldepartementet om at markagrensen rundt Oslo ikke er hellig. Men på bygg.no har hun tatt på seg senterpartihatten for å forklare hvorfor - matjord har for svakt vern.

– Menneskeskapte grenser som markagrensen, som for mange er blitt en religion i Oslo, må vi gjerne bryte ned til fordel for boliger. I stedet er det på høy til å la dyrket mark bli opphøynet til religion, sa Kåre Willoch da Byggeindustrien møtte den tidligere statsministeren under Norsk boligbyggelags boligpolitiske konferanse nylig. Meget godt sagt, Willoch.

Det vekker likevel oppsikt at statssekretær Anne Beathe Tvinnereim svarer sitt slik i en e-post:

– Jeg er helt enig med Kåre Willoch i at vi må ta vare på dyrket mark og at markagrensen ikke er hellig. Når folketallet øker trengs det ikke bare flere boliger, det trengs også mer mat, skrev Anne Beathe Tvinnereim til Byggeindustrien.

Dette er selvsagt miljøvernminister Bård Vegar Solhjell og mange andre helt uenig i, men at det kommer slike signaler fra et departement i den rødgrønne regjeringen er veldig interessant. Noen vil kalle det oppsiktsvekkende.

Det at en regjering kan sende ut så ulike signaler er spesielt. Det er også utrolig at man kan skifte hatter som det passer seg. Er man statsråd eller statssekretær forventer vi at man står på det som er regjeringens syn. Man kan ikke brått bli partipolitiker.

Men for all del – vi mener at det er på høy tid at vi ser på markagrensen. Skal vi gjøre plass til befolkningstilveksten, til alle boliger og til alle institusjoner som kommer i Oslo-området, står selvsagt denne grensen for fall. Tyngdeloven kan selv ikke de mest fundamentalistiske politikere stå i mot.