Veidekke på lærlingtoppen
Norges to største entreprenører, Veidekke og Skanska, er også de som tar inn desidert flest lærlinger.
Lærlinger
Slik fordeler antall lærlinger seg blant de ti største entreprenørene i Norge:
Veidekke: 180 lærlinger
Skanska: 170 lærlinger
NCC: 79 lærlinger
BackeGruppen: 61 lærlinger
Kruse Smith: 54 lærlinger
Peab: 50 lærlinger
AF Gruppen: 37 lærlinger
Reinertsen: 26 lærlinger
Mesta: 25 lærlinger
HENT: 10 lærlinger
Byggeindustrien har tatt for seg de ti entreprenørfirmaene som toppet fjorårets 100 største-liste. Konklusjonen er at samtlige tar inn lærlinger, om enn i varierende grad. Veidekke, med 180 lærlinger, ligger helt øverst med ti flere lærlinger enn Skanska, deretter er det et langt sprang til NCC på tredjeplass med 79 lærlinger.
– Veidekke har derfor jobbet mye med å gjøre tilbudet på dette området så attraktivt som mulig. I 2012 var det 180 lærlinger i Veidekkes norske virksomhet, noe som gjør oss til et av landets aller største lærlingbedrifter. I Danmark og Sverige, hvor lærlingordningen også er høyt prioritert, var de tilsvarende tallene henholdsvis 34 og 46 lærlinger, skriver Veidekke i en e-post til Byggeindustrien.
Det er heller ikke noen tvil om at de store entreprenørene ser nytten av lærlinger.
– Lærlingene er fremtiden. De er viktige ambassadører for oss, de sikrer kontinuitet og bidrar til erfaringsoverføring. De bidrar til nyskapning og er opptatt av spørsmål som berører teknologi, miljø, kommunikasjon og metoder. De skaper større mangfold i ansattgruppen og sporer til fornyelse, sier direktør for kommunikasjon Line Fredriksen i Peab til Byggeindustrien.
Hever kompetansen
I Reinertsen mener de at lærlinger og studenter også er med på å heve kompetanse til de som allerede jobber i selskapet
– Vi har mange dyktige medarbeidere som har kommet til oss gjennom lærlingordningen, studentoppgave eller sommerjobb, forteller divisjonsdirektør Kristian Reinertsen i Reinertsen Divisjon Entreprise.
– Men for oss er ordningene langt mer enn bare dette. Alle som deltar i våre ordninger får sin egen veileder. De nye kloke hodene som kommer til oss, ser våre daglige gjøremål, i et annet lys. De utfordrer oss og stiller spørsmål ved etablerte sannheter. Når veiledere lærer bort må de også tenke gjennom faget på en annen måte og sannsynliggjøre ovenfor seg selv og studenten/lærlingen bakgrunnen for at man arbeider slik. Dette gjør at vi kan implementere ny kunnskap og utvikle Reinertsen til en bedre bedrift, legger han til.
Fra januar frem til høsten har de 54 studenter hos seg. Halvparten skal ha sommerjobb, mens andre delen har skrevet oppgaven hos dem.
Trainee-ordninger
I tillegg til lærlingordninger er alle entreprenørene opptatt av å knytte til seg traineer og studenter.
– Trainee-ordningen vår har utviklet seg til å bli en suksess. Vi kaller det ofte «lærlingordning for akademikere». Vi rekrutterer og utvikler talentene fra universiteter og høyskoler på Master- og Bachelor-nivå, sier HR-direktør Tom Syvertsen i Kruse Smith til Byggeindustrien.
Ordningene kalles ikke alltid for trainee-ordninger, men konseptet er ganske likt fra bedrift til bedrift.
– I NCC har vi ikke noe ordinært traineeprogram, men vi har et KR program (Kompetanse- og rekrutteringsprogrammet) hvor vi knytter kontakt med studenter tidlig i studieløpet, slik at de får mulighet til å jobbe sommerjobb hos oss de to siste feriene før de er ferdige, samt mulighet til å skrive oppgave. Dersom det fører til ansettelse hos oss etter dette får de en egen opplæringsplan basert på at dette er deres første ordinære jobb etter endt skolegang, sier leder for kompetanse og opplæring Trude Wetaas i NCC Construction.
En annen entreprenør som ikke er inne på den siste topp ti-listen, men har mange lærlinger, er Betonmast. I første kvartal hadde de 49 lærlinger, noe som tilsvarer ca 11 prosent av håndverkerne.
– Det er vi veldig stolte av, sier konsernsjef Jørgen Evensen i Betonmast AS. I Selvaagbygg, som er et Betonmast-selskap, har de 17 lærlinger av en håndverkerstab på 137, det vil si ca 12 prosent.