Trondheim kommunes Energisparepris tildelt Rica Bakklandet

Trondheim kommunes Energisparepris 2013 er tildelt Rica Bakklandet Hotel ved utbygger KLP Eiendom Trondheim og leietaker Rica Hotels.

I en tid med flomstore elver og voldsomme ødeleggelser i inn- og utland, tenker mange på klimaendringene og hva vi kan gjøre for å redusere utslippene av klimagasser. Det som gir best effekt for hver krone til klimatiltak, er å spare energi. Rica Bakklandet Hotel i Trondheim er et eksempel på hvor vellykket dette kan bli.

Elvene som kan romme så mye destruktiv kraft er også en unik kilde til fornybar energi, både fra fossefall og gjennom utnytting av vannets temperatur. Rica Bakklandet Hotel får dekket hele 80 % av sitt energibehov til oppvarming og hele kjølebehovet, gjennom en stor vann til vann varmepumpe. Nidelven i Trondheim bidrar ikke bare til et unikt og spennende miljø rundt hotellet. Under overflaten skjuler det seg tre store kollektorer for varmepumpen som har en kapasitet på 300 kW. Ved en utetemperatur på minus 10 grader holder varmeanlegget 43 grader.

Det er ikke bare den effektive varmepumpen som er oppsiktsvekkende. Rica Bakklandet Hotel var det første norske hotellet med energimerke i klasse A.

Hotellbransjen hadde en økning i energibruk på ca 15 % mellom 2008 og 2011, og det gjennomsnittlige årsforbruket er på 261 kWh/m2. Det svanemerkede Rica-hotellet midt i Trondheim har bare behov for å kjøpe halvparten så mye energi, og brukte ikke mer enn 163 kWh/m2 i 2012.

Både byggherre KLP Eiendom og leietaker Rica Hotels har utmerket seg når det gjelder fremtidsrettet satsing på energi- og miljøtiltak. Begge er store aktører som har oppnådd gode resultater gjennom sin ambisiøse miljøsatsing.

Utbygger KLP Eiendom legger til rette for at deres leietakere kan bruke energigjerrige bygninger med moderne miljøteknologi. Det blir gradvis skjerpede energikrav i byggeforskriftene, men KLP bygger etter fremtidens krav allerede i dag. KLP Eiendom stod bak ”Miljøbygget” som ble ”Årets bygg” i 2009 og har senere bygd ytterligere to lavenergibygg.

I samarbeid med Enova har Rica Hotels oppnådd en reduksjon i sitt energiforbruk på om lag 20% de siste fire årene. Dette tilsvarer forbruket til 1300 norske husstander.