Stans tyvene på grensen

Politiet i Sverige har avslørt en større tyveribande som bl a har spesialisert seg på å stjele utstyr fra norske bygg- og anleggsplasser. Skjønt dette er tyver som stjeler alt de kommer over i følge Anders Burén som er spaningssjef ved kriminalpolitiet i Stockholm. Det er Aftenposten som skriver dette.

Dette er også en sak byggenæringens organisasjoner er veldig opptatt av. Mange av medlemsbedriftene rapporter stadig vekk om at byggeplasser er raidet. Problemet er at politiet i Norge ikke prioriterer slike saker slik vi skulle ha ønsket. Ofte blir saken henlagt – og det til tross for at politiet vet hvem gjerningsmennene er. I kjølvannet av slike saker har vi også et omfattende dieseltyveri både fra anleggsplasser, anleggsutstyr og biler.

Mye av tyvgodset blir eksportert til Øst-Europa. Dette har vært kjent lenge, men først de siste månedene har politiet klart å lage problemer for eksporten, skriver Aftrenposten.

Svensk politi startet i mars en omfattende aksjon i havnene i Stockholm og enkelte andre byer. 50 politifolk har overvåket tre havner som et ledd i aksjonen, som fortsatt pågår. Resultatene lot ikke vente på seg.

- Bare i Sverige har vi pågrepet rundt femti personer for innbrudd og heleri. Ganske mye av tyvegodset har vi kunnet spore til Norge, sier Burén.

Allerede rett etter at aksjonen startet, avslørte politiets spanere en 23 år gammel mann fra Litauen med en varebil fullastet med byggematerialer, verktøy og annet som var stålet i Norge, skriver avisen.

- Mobile vinningskriminelle er det tiltagende et problem. Det er ikke til å stikke under en stol at mye går rett østover via Stockholm, men vi har også saker der det er dukket opp biler i Balkan og Irak. Og i containere til Afrika er det sendt mange norske biler, forteller utredningssjef Petter Domaas i If Skadeforsikring.

Arbeidsmaskiner og minigravere har imidlertid dukket opp andre steder også.

- Tyvegodset går ikke bare til Litauen, det er mer komplisert enn som så. Gravemaskinene er sendt med ferge fra Mellom-Europa og over til England, vi har fått igjen flere derfra, sier Domaas til avisen.

Vi tror at en bedre kontroll på grensen til Sverige kunne ha gjort underverker. Snart står en ny tollstasjon ferdig i Ørje. Forhåpentlig vil man der kunne få nok personale og moderne utstyr slik at man også kan kontrollere de bilene som kjører ut av landet. Her må politi- og tollmyndigheter på begge siden av grensa kunne samarbeide.

Hver eneste dag går det tusenvis av biler over grensen. I en god del av disse bilene er det tyvegods. Det er greit at man stanser folk som har kjøpt en flaske brennevin eller to for mye i Sverige. Men det er et lite problem i forhold til alt som smugles inn og alt det som illegalt fraktes ut av landet.

Les mer på Aftenposten.no:

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/50-personer-pagrepet-i-storaksjon-mot-tyveriliga-7221015.html