Borettslag rev rekkehus varsler politisak mot Veidekke

Setningsskadene var så omfattende, at Elveparken borettslag i Drammen ikke så andre utveier enn å rive deler av det 16 år gamle rekkehuset. I grunnen fant de store mengder riveavfall. Nå varsler borettslaget at de vil politianmelde Veidekke.

Deler av rekkehuset som ble bygd av Veidekke i en totalentreprise for byggherre Drammen boligbyggelag i 1997, er bygd på en fylling.

I én av de fire leilighetene som nå er revet, skal høydeforskjellene fra den ene enden av stua til den andre ha vært på så mye som 9,5 centimeter.

– På bakgrunn av de omfattende setningene, funn av avfallsrester i grunnen rundt huset og klare råd fra blant andre Mulitconsult, fant vi det nødvendig å rive den ytterste seksjonen og bygge nytt, sier styreleder Per Marcussen i Elveparken borettslag til Byggeindustrien.

Til tross for at Elveparken borettslag allerede har tapt to rettsaker mot Veidekke, varsler de en ny politianmeldelse av entreprenøren for det de mener er grov uaktsomthet.

De mener det som er kommet fram etter huset ble revet, viser at Veidekke må ha sett og visst at de bygde huset på sammenpakket rivningsavfall.

Da de fire leilighetene ble revet i april, dukket det nemlig opp rester fra et nedbrent hus fra 60-tallet. I grunnen er det også funnet en vaskemaskin, jernvirke, tegl, betongrester, oppvaskbenker og gamle gulvtepper.

– Det er noe av det groveste jeg har sett, sier Marcussen som selv har lang fartstid i byggenæringen som tømrermester.

Laget med rivningsmasser ble registrert i dybdeintervall mellom 0,8 og 2,3 meter under terrenget som var under betonggulvet i den revne bygningen. Avfallet har vært tildekket med et lag av rene sand- og grusmasser.

13 millioner kroner
Nå som fire av de ti leilighetene i huset er revet, viser det seg at rivningsavfallet også strekker seg under den neste seksjonen av huset. Men hvor langt, er usikkert.

– Så langt har vi dratt ut en planke som er tre meter lang, men hva som kan befinne seg under resten av huset vet vi lite om, sier Marcussen.

Foreløpig er fire leiligheter jevnet med jorda, og tre beboere har flyttet midlertidig inn i brakker som er plassert på borettslagets eiendom. Der skal de bo til de nye leilighetene står klare i 2014. Men også beboerne i de 27 resterende boligene i borettslaget er berørt – først og fremst økonomisk.

Ifølge Marcussen har forsikringsselskapet har sagt nei til å betale ut forsikringspenger på grunn av tiden som har løpt, så regningen for rive- og byggeprosjektet på mellom 13 og 14 millioner kroner er det borettslaget selv som sitter igjen med.

– Gjelda per leilighet steget fra 400.000 til 800.000 kroner og fellesutgiftene har økt med i snitt 1.600 kroner. Og mange av beboerne, som stort sett er eldre mennesker, bekymrer seg hva som vil skje med hjemmene deres, sier Marcussen.

Frykter for resten av huset
Frykten er ikke blitt mindre av at Multiconsult, som i flere omganger har vært engasjert av Elveparken borettslag for å vurdere grunn- og fundamenteringsforholdene, skriver i en geoteknisk rapport fra 2. mai 2013 at det er fare for også resten av huset må rives.

– Jeg kan med hånda på hjertet si at grunnen som rekkehuset i Elveparken er bygd på, er den verste jeg noen gang har sett, sier seniorsivilingeniør i geoteknikk Knut Espedal i Multiconsult til Byggeindustrien.

I sin rapport skriver Espedal og Multiconsult at restene er tydelig samlet sammen med gravmaskin som etter all sannsynlighet har komprimert de med skuff og belting.

«Disse rivemassene er totalt uegnet for en sålefundamentering, og da spesielt i forholdet til den store mengden treverk som med tiden råtner, og hull i fyllingen oppstår - med etterfølgende setninger av konstruksjonen over.»

Mener entreprenør kan ha visst
Videre går Multiconsult langt i å antyde at Veidekke og underentreprenørene kan ha visst om at de bygde på rivningsavfall da bygget ble ført opp på slutten av 90-tallet.

«Det kan også synes som om man hadde avdekket disse massene i forbindelse med lednings- og fundamenteringsarbeidene, men ikke gjort noe med det. Spesielt nevnes i den forbindelse at avløpsledningen er lagt helt ned på trevirket», skriver Multiconsult.

Multiconsult henviser også til en grunnboringsrapport Geoteam Terraplan gjorde i 1995. Geoteam Terraplan påpeker i rapporten at de anbefalte et undersøkelsesprogram på 16 borpunkter – fire for hvert bygg – mens utbygger gikk for totalt fire borpunkter etter å ha fått anbefalinger fra blant andre Norges Geotekniske Institutt.

Knut Espedal utelukker at andre forhold som sviktende drenering eller naboskapet til Drammenselva som renner forbi borettslaget, kan ha vært årsaken til at huset sank.

– Nei. Det vil stort sett alltid være setninger i sålefundamenterte bygg, men så lenge det er snakk om såkalte konsolideringssetninger så får man ikke de voldsomme utslagene som det er snakk om her. Dessuten er det bygd flere andre hus i det samme området som ikke er bygd på gamle avfallsrester og som ikke har de samme problemene, sier Espedal, som kjenner saken helt fra starten av. Han var daglig leder i Geoteam Terraplan som utarbeidet de preliminære geotekniske undersøkelsene i mars 1995.

– Jeg var ikke saksbehandler, men kjenner historikken godt, sier han.

Men til tross for at Espedal ledet firmaet som ga anbefalinger til Veidekke i 1995, mener han selv at han ikke har egeninteressje i saken.

– Hva som eventuelt skulle gjøre meg inhabil, kan jeg ikke se. Jeg ville sagt akkurat det samme som står i rapportene foran en dommer, sier Knut Espedal.

Veidekke på sin side påpeker at kommunen og begge de to rådgivende geoteknikerne, Geoteam Terraplan og NGI, konkluderte med at de kunne anbefale å bygge på tomten så lenge Veidekke fulgte deres anbefalinger. Det ble gjort ifølge entreprenøren. Hele Veidekkes tilsvar kan du lese her.

Du kan lese mer om konflikten mellom Elveparken borettslag og Veidekke i Byggeindustrien nr 9 som kommer ut torsdag 13. juni.