Verner Saltstraumen, Tauterryggen og Framvaren

Saltstraumen, rike korallrev i Trondheimsfjorden og fjordarmen Framvaren i Vest-Agder blir nå foreslått vernet som marine verneområder.

Direktoratet for naturforvaltning (DN) mener at Saltstraumen i Nordland, Tauterryggen (tidligere kalt Tautraryggen) i Nord-Trøndelag og Framvaren i Farsund kommune har så spesielle naturkvaliteter at områdene bør vernes etter naturmangfoldloven. Forslaget er nylig sendt til Miljøverndepartementet.

«Områdene har naturverdier som gjør at de vurderes som nasjonalt verneverdige, og har også kvaliteter som gjør at de fremstår som spesielle i internasjonal sammenheng», skriver DN i sin tilråding til departementet.

Oksygenfritt sjøvann

Framvaren er en 8,5 kilometer lang fjordarm innerst i en grein av Lyngdalsfjorden. Det spesielle er at Framvaren har oksygenfritt sjøvann i bunnsjiktet og ekstremt høy konsentrasjon av hydrogensulfid. DN skriver at fjorden «regnes som unik i global sammenheng når det gjelder muligheten til å studere biologiske og kjemiske prosesser knyttet til dannelse av bergarter». Bunnsedimentene er upåvirket av dyr og planter.

Den helt spesielle vannkvaliteten skyldes at innløpet til den 184 meter dype fjorden er smalt og bare 2 meter dypt. Dette innebærer begrenset tidevannsutveksling og et svært høyt innhold av sulfid i dypbassenget. Det oksygenfrie vannet når opp til cirka 15 meter under overflaten. Svovelbakterier lever i overgangen mellom sulfidholdig vann og det øvre vannlaget med oksygen. Disse bakteriene gir vannet purpurfarge.

Korallrev

Tauterryggen er en morenerygg som danner en terskel i Trondheimsfjorden ved øya Tautra. Det foreslåtte verneområdet omfatter et sjøareal på 44 kvadratkilometer i kommunene Leksvik og Frosta i Nord-Trøndelag.

Verneverdiene er knyttet til rike korallforekomster og det grunneste kjente rev av øyekorall (Lophelia pertusa). Dybden er 39 meter. Dette korallrevet ligger på Selligrunnen, som har vært midlertidig vernet siden 2000 og nå blir en del av det nye marine verneområdet.

Tauterryggen marine verneområde grenser til Tautra naturreservat og fuglefredningsområde, som har status som Ramsar-område.

Saltstraumen

Saltstraumen i Bodø kommune i Nordland regnes som verdens sterkeste tidevannsstrøm. Den ligger mellom Saltenfjorden og Skjerstadfjorden, har et terskeldyp på 26 meter og en bredde på 255 meter i overflaten. Det er målt en vannhastighet på opptil 20 knop, 37 kilometer per time.

Verneforslaget omfatter et areal på 27,4 kvadratkilometer. Under høringsrunden har forslaget møtt mye motstand fra lokale instanser. DN gir følgende begrunnelse for å opprette et marint verneområde:

«Strømmen bidrar til et svært nærings- og oksygenrikt miljø med stor artsrikdom, der artene blir større og lever tettere enn noen andre steder i sjøen. Også geologisk er strømmen variert og spennende med store jettegryter, hull og 'tunneler', canyon og partier med sandbunn.»

«Til sammen utgjør det foreslåtte verneområdet et helhetlig strømpåvirket økosystem med stor variasjonsbredde og store miljøverdier», skriver DN. (©NTB)