Milliongave kan ryke for Tøyen-veksthus

Universitetet i Oslo ønsker nå å vrake vinneren av arkitektkonkurransen om nytt veksthus på Tøyen fra 1998. Det liker både Statsbygg, Norske arkitekters landsforbund og milliardær-sponsor Jens Ulltveit-Moe dårlig.

Stein Halvorsens vinnerprosjekt «Oase 60 grader nord», fra arkitektkonkurransen om nytt veksthus i Botanisk hage fra 1998, ble i 2007 plutselig mye mer virkelig.

Milliardær Jens Ulltveit-Moe hadde latt seg begeistre av vinnerprosjektet, og lovte en støtte på 50 millioner kroner til realiseringen av veksthuset.

–Jeg synes det er en veldig god idé med et veksthus på Tøyen, som vil virke motiverende, og skape interesse for realfag blant ungdom. Samtidig er det bra at dette kommer på østkanten, som også trenger pene bygg, sier Ulltveit-Moe til Aftenposten.

Fredag skriver avisen at milliongaven fra den arkitekturinteresserte investoren nå kan ryke, etter at Universitetet i Oslo, som eier Naturhistorisk museum med Botanisk hage, har bedt myndighetene om å vrake den gamle vinneren, og heller utlyse en ny konkurranse.

– Jeg kan jo ikke vite hva alternativet er, men et nytt prosjekt skal være veldig bra før jeg mener det er bedre enn det som allerede finnes, sier Ulltveit-Moe.

Også statsbygg lar seg overraske av universitetets helomvending i veksthussaken.

– Vi er både overrasket og lei oss over meldingene som nå kommer. Denne beslutningen kommer lovlig sent, og etter at vi har levert et ferdig forprosjekt, uttaler kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg til Aftenposten.
Den statlige byggherren har allerede brukt 41 millioner på prosjekteringsarbeidet.

Også Norske arkitekters landsforbund (NAL) har uttrykket misnøye med den begjærte vrakingen av konkurransevinneren. Aftenposten skriver at NAL onsdag sendte et brev til Kunnskapsdepartementet, hvor de argumenterer mot universitetets ønske.