Kontroll på krengende plattform på Hanøytangen

Situasjonen er under kontroll på Hanøytangen i Askøy utenfor Bergen der plattformen Island Innovator tok inn vann og begynte å krenge natt til fredag.

– Vi har nå kontroll på stabiliteten på plattformen. Det pumpes inn vann i andre deler av ballastsystemet slik at vi kan balansere riggen. Vi jobber fortsatt med å få tettet lekkasjen, sier kommunikasjonssjef Gisle Johanson i Odfjell Drilling til NTB like før klokka 7.

Plattformen driftes av Odfjell Drilling som har en såkalt managementavtale med eieren Maracc.

Lekkasje

Politiet fikk melding om hendelsen like etter klokka 4.30 natt til fredag. Meldingen gikk ut på at en plattform på industriområdet på Hanøytangen tok inn vann og hadde begynt å krenge mot land.

Allerede i 6-tiden opplyste plattformsjefen til politiet at situasjonen var under kontroll.

– Fremdeles er det vanninntrenging, men lensepumper justerer dette, sa operasjonsleder Inger Myrtveit i Hordaland politidistrikt like etter klokka 6.

Myrtveit forteller at det var en lekkasje i et pumperom som førte til at vann strømmet inn. Man startet umiddelbart arbeidet med å få stabilisert plattformen.

158 personer ble evakuert, men fortsatt er det 37 personer om bord som jobber med stabiliseringen.

Synlig krenging

En person er meldt lettere skadd, men ingen personer er savnet, understreker operasjonslederen.

– En person får nå behandling på kaia for en skade i kneet. Det er snakk om lettere skade, forteller Gisle Johanson i Odfjell Drilling.

Allerede i 5.30-tiden var krengingen blitt godt synlig fra land, og plattformen var fortsatt ikke stabilisert. Det ble raskt lagt ut lenser for å få pumpet ut vannet.

Alle nødetater ble sendt til stedet, og både til lands og også i sjøen er det høy beredskap med brannbåt og dykkere like ved.

– Vi har valgt å ha beredskap både på sjøen og på land, i tilfelle man ikke får kontroll, sier operasjonslederen.

Vedlikehold

Alarmen skal ifølge Bergens Tidendeha gått i forbindelse med at det ble utført vedlikeholdsarbeid på plattformen. Ifølge avisen utførte dykkere arbeid da det ble oppdaget at installasjonen tok inn vann.

Det er foreløpig ikke fare for forurensning, skriver avisen.

HMS-ansvarlig Arne Rasmussen i Bergen Group sa til avisen klokken 5.40 at dykkere er nede for å tette hull i et rør. Han fortalte at en kraftig vaier står i spenn og at man frykter den skal ryke.

– Derfor slipper ingen inn på området, sier han.

Dykkere

Det arbeides nå med å mobilisere dykkere som kan tette vanninntrengningen.

– Foreløpig er det for tidlig for oss å si noe om hva som har skjedd, sier Gisle Johanson i Odfjell Drilling. (©NTB)