MAD foreslår OL-tårn på Tryvann

En utkikksplattform med sky-bar 675 meter over Oslofjorden foreslås nå av MAD arkitekter. Et nytt Tryvannstårn bør være spektakulært og åpen for alle, mener arkitektene.

Et 150 meter høyt tårn, med størst omkrets på toppen, åpen utkikksplattform og Oslos utvilsomt luftigste sky-bar er Mad-arkitektenes drøm for et nytt tårn på Tryvann, skriver Aftenposten på sine nettsider.

Utkikkstårnet på Tryvann ble stengt av nye sikkerhetskrav 1. januar 2005, og har siden stått stengt for allmuen. Både politikere og privatpersoner har lagt seg i selen for å få tårnet gjenåpnet, og etter at samferdselsbyråd i Oslo, Ola Elvestuen ba om en utredning fra Bymiljøetaten i fjor høst, kom anbefalingen:

«Her er det behov for en attraksjon som er bra. Sannsynligvis må vi tenke helt nytt, bygge et helt nytt utsiktstårn på tomten», sa Bymiljøetatens direktør, Hans Edvardsen, til Aftenposten den gang.

Tente på ideen

Denne tanken tente ilden i arkitektene i arkitektkontoret MAD.

– Vi begynte å tenke. Tenk så flott beliggenhet Tryvannstårnet har, og tenk om man satte opp et tårn med et ordentlig skulpturelt element, tilgjengelig for alle, forteller arkitekt Kurt Singstad til Byggeindustrien. Sammen med kollega Fergus Sørli tok han tanken til tegnebordet.

– Samtidig som praten om Tryvannstårnet har gått, er det også snakk om en OL-søknad for Oslo. Dette synes vi hører sammen. Det nye Tryvannstårnet bør bli det varige symbolet for Oslo-OL 2022.

Resultatet ble et utkikkstårn inspirert av den olympiske ilden, 150 meter høyt, med TV-studio, utkikksplattform og bar.

Tårn tar tid

– Det er selvfølgelig bare en idé, sier Singstad.
Arkitekten forteller at kreativiteten ofte bobler litt over på et arkitektkontor, og at man av og til tar initiativet til egne prosjekter. Men Singstad vedgår at de sjelden går like langt i planlegging uten oppdragsgiver som de har gjort med Tryvannstårnet.

– Det er ingenting teknisk i veien for å realisere vår idé. Byggeteknisk er det helt mulig, men det er selvfølgelig omstridt. Dette er Marka, 30 meter høyere enn det gamle tårnet, og vi mangler et fungerende veinett. Hvis det blir besluttet å bygge nytt Tryvannstårn, blir det sikkert også en arkitektkonkurranse først, sier han.

– Det kommer til å ta tid å få noe på plass, men det kommer. Det er viktig å få et Tryvannstårn som gir noe tilbake til felleskapet, og som det er butikk i. Vi synes bare det er spennende å være med på å komme med forslag.