Byggeplassen fungerer som tradisjonelle stammesamfunn

Etter to års feltarbeid på en dansk byggeplass, observerte doktorgradsstudenten at dynamikken mellom de ansatte lignet indonesiske stammefolk.

Tradisjonell gaveutveksling fra stammesamfunn går igjen på byggeplasser, erfarte psykologistudenten Martin Pedersen. De samme tendensene som antropologen Marcel Mauss beskrev mellom primitive stammefolk i «Gaven» i 1925, beskriver Pedersen mellom elektrikere og rørleggere, arkitekter og ingeniører.

Dette skriver vitenskapsnettstedet forskning.no.

– Jeg fant ut at samarbeidet forhandles og reguleres ut fra det jeg kaller «gi og ta»-relasjoner. Disse forhandlingene overrasket meg. Jeg oppdaget at man er forpliktet til å motta og gi. Og man er forpliktet til å gi noe som har samme verdi som det man får, sier Pedersen til forskning.no.

Den såkalte gaveutvekslingen som den danske doktorgradsstudenten beskriver, er med på å sikre harmoni på arbeidsplassen, men har også en konkret og tydelig innvirkning på det ferdige bygget som arbeidet resulterer i. Når en part får gjennomslag for sine ønsker på en ting, er denne parten pliktig å gi etter på et annet punkt.

– Bygningen ligner det som var planlagt. Men ser man nærmere etter, står en mur et annet sted, en søyle er blitt flyttet, og lampene henger et annet sted, forteller Pedersen.