Verdens høyeste trehus byggeklart i Bergen

Treet i Bergen, verdens høyeste bolighus av tre, har vært et mye omtalt prosjekt i sju år. Nå har signalbygget endelig fått klarsignal i bystyret.

I februar i år kunne Byggeindustrien skrive om startskuddet for Treet.

Treet skal få 14 etasjer, og strekke seg 45 meter fra bakken. Prosjektet planlegges med to typer leiligheter, 2-roms leiligheter på 43 kvadratmeter og 3-roms leiligheter på 61 kvadratmeter. Leilighetene i 5. og 10. etasje blir tilpasset til bæresystemet, slik at disse blir litt mindre. Alle leiligheter får egen balkong.

I tillegg planlegges takterrasser på toppen av bygget. I 10. etasje planlegges dessuten en japansk hage, en innendørs uteplass, med utsikt over byen og fjorden. Mot sjøen planlegges havnepromenade og båthavn, mens det mot Damsgårdsveien planlegges et torg og et grøntareal med fantastiske solforhold. I sokkeletasjen, som utføres i betong, blir det parkeringsanlegg.

Hele prosjektet vil få boligsprinkelanlegg.

Sju år på tegnebrettet

Ideen om å bygge verdens høyeste trehus på tomten ved Damsgårdssundet i Bergen, ble for første gang presentert av arkitekt Geir Brekke ved arkitektkontoret Lund & partnere i 2005, og prosjektet har siden blitt utviklet av Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB).

I februar var det klart at leilighetene skulle legges ut for salg i mai.
Mandag kunne Bergens Tidende røpe at bystyret i Bergen 16. februar gjorde de nødvendige endringer i reguleringsplanen for eiendommen for å realisere det ambisiøse prosjektet.

10 leiligheter ble solgt unna første salgsdag, og så snart nok kjøpere har meldt sin interesse begynner det historisk høye trebygget å reise seg. Innflytting er planlagt til høsten 2014.

Bærekraftig

Bygget vil bli konstruert med en bærekonstruksjon av limtre i kombinasjon med prefabrikerte moduler, skriver BOB på hjemmesiden til prosjektet. Modulene vil, ifølge Bergens Tidende, fraktes til tomten med båt, og monteres på stedet.

Bærekonstruksjonen skal være synlig både utvendig og innvendig, og Treet konstrueres ved å stable tremoduler fire i høyden, med en sokkeletasje i betong, og bæreplattformer i femte og tiende etasje.

Totalt utgjør prosjektet en leveranse på 480 kubikkmeter limtre og 380 kubikkmeter massivtre. 95 prosent av treverket kommer fra norske podusenter.